Zkuste letos něco nového. Místo nejedlých ozdob postavte doprostřed svátečního stolu lahodný, nadýchaný vánoční stromeček z kynutého těsta, z něhož si může každý odlomit podle libosti. Během chvíle bude stromeček pryč, ale pohled na spokojené tváře vás bude hřát ještě dlouho. Dobré je, že touto dobrotou můžete obdarovat i své známé. Ne nadarmo se říká, že nejlepší dárky jsou ty, které jdou sníst. Máme pro vás zaručený recept autorky blogu S vášní pro jídlo, a to i ve video verzi. Takže je úspěch jistý.
Připravte si

Na těsto:
- 2 ½ hrnku hladké mouky
- 2 lžíce cukru krystal
- 7g sušeného droždí
- 1 hrnek mléka
- 40g másla
Na náplň:
- 50g změklého másla
- 100g třtinového cukru
- 1 lžíce skořice
K dokončení:
- vejce
- badyán
- cukr moučka
Jak na to?
- Do mísy prosijte hladkou mouku, přidejte cukr a droždí a promíchejte. Mléko společně s máslem ohřejte jen tak, aby se máslo rozpustilo a nechte zchladnout na tělesnou teplotu. Potom je nalijte k mouce a vypracujte hladké těsto. Nechte vykynout na teplém místě bez průvanu asi 45 minut. Ideálním pomocníkem je speciální funkce pro kynutí, kterou je vybavena Kayina kombinovaná parní trouba W11I OP1 4S2 H.
- Mezitím si připravte náplň: promíchejte změklé máslo s třtinovým cukrem a skořicí na pastu.
- Vykynuté těsto na pomoučené ploše rozdělte na tři části, rozválejte je a prsty vytvořte trojúhelníky o výšce asi 30 centimetrů. První trojúhelník položte na pečící papír, namažte polovinou náplně, přiklopte jej druhým trojúhelníkem, který rovněž pomažte. Nakonec přiklopte poslední trojúhelník těsta. Ostrým nožem nakrojte dvě protilehlé strany trojúhelníku směrem ke středu a vzniklé pruhy zatočte do vrtule. Takto připravený stromek pomažte vejcem a do špičky zapíchněte hvězdičku badyánu.
- Na troubě nastavte program pro horkovzdušné pečení při 180 °C s nízkou úrovní páry a pečte dozlatova. V Kayině troubě to bude trvat 45 minut. Upečený stromek nechte vychladnout a před podáváním zasypte moučkovým cukrem.
Pohankové linecké cukroví

2 plechy před slepením/1 plech hotového cukroví
Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 7 minut
Ingredience:
120 g bio pohankové mouky Probio
40 g bio třtinového moučkového cukru probio
Špetka soli
80 g másla
1 žloutek
Džem na slepení
Postup:
Z pohankové mouky, cukru, soli, másla a žloutku zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet alespoň 2 hodiny.
Poté těsto vyndejte a rozválejte na pomoučeném vále na plát silný 2 mm. Vykrajujte libovolné tvary a ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte při 170 °C (horkovzdušná trouba) po dobu 7 minut. Nechte zchladnout a poté slepujte džemem.
Nechte pár dní odležet v chladu v uzavřené krabičce.
Sakrajda

Ingredience na 3 šišky:
400 g bio hladké špaldové mouky Probio
200 g bio hladké celozrnné špaldové mouky Probio + na podsypání
200 g bio třtinového cukru Probio
1 lžička sody
½ lžičky perníkového koření
½ lžičky skořice
Špetka soli
100 g másla
4 lžíce medu
4 vejce
Povidla
Vejce na potření
Postup:
Mouky smíchejte s cukrem, sodou, perníkovým kořením, skořicí a solí. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo a med a začněte zpracovávat těsto. Během hnětení přilejte rozšlehaná vejce. Těsto přendejte na vál a důkladně propracujte. Pokud se vám zdá příliš lepivé, podsypejte trochou mouky.
Hotové těsto rozdělte na 3 stejně velké díly, zabalte je do potravinářské fólie a nechte 3 hodiny v lednici odpočívat.
Každý díl těsta rozválejte na plát silný asi 0,5 – vzniknout by vám měl obdélník cca 25 x 30 cm. Během rozvalování se nebojte těsto pěkně podsypat moukou, aby se nelepilo na podložku. Potřete každý plát povidly (okraje nechte volné) a stočte do rolády. Konce zmáčkněte.
Rolády přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Raději se snažte mít co největší rozestupy, rolády v troubě nabydou.
Nakonec potřete rozšlehaným vejcem a dejte do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C. Pečte 40 – 45 minut. Zchladlé můžete začít krájet a servírovat. Sakrajda by vám však měla zabalená vydržet i několik dní.
Medovníkové kuličky

15 – 17 kousků
Ingredience
Placičky:
200 g bio mouky celozrnné jemně mleté z dvouzrnky PROBIO
1 lžička sody
80 g bio panely PROBIO
½ lžičky perníkového koření
Špetka soli
2 lžíce medu
30 g másla
1 vejce
Dále budete potřebovat:
150 g tahini pasty
120 g zahřátého medu
Sušené švestky
Případně oříšky na obalení
Postup:
Z ingrediencí na placičky zpracujte těsto.
Z těsta vytvořte placičky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C 10 minut. Nechte zchladnout.
Placičky rozmixujte najemno. Odeberte si 250 g směsi a smíchejte s medem a tahini pastou.
Švestky překrájejte na menší kusy a zabalte do vytvořené směsi. Prsty tvarujte kuličky (nevyvalujte mezi dlaněmi, spíš pracujte články prstů). Nakonec obalte ve zbylých drobečcích nebo najemno nasekaných oříškách.
Perníčky hned měkké

Suroviny:
Máslo 100 g
Vejce 2 ks
Cukr moučka 140 g
Polévkové lžíce medu /tekutého/ 2
Kávové lžičky Perníkového koření Vitana 2
Kávová lžička jedlé sody 1
Hladké mouky 400 g
Vejce na mašlování 1
Poleva s citronovou příchutí 1 ks
Cukr skořicový 1 ks
Citronový cukr s citrónovou kůrou 1 ks
Postup:
Máslo, vejce a moučkový cukr utřeme do pěny. Pak hmotu smícháme s ostatními surovinami v hladké těsto, které necháme odpočinout v chladu. Těsto vyvalujeme asi na 0,5 cm tloušťky a poté vykrájíme požadované tvary, které pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme při 170 stupních do zlatova, hned po vyndání ještě horké potřeme rozmíchaným vajíčkem. Perníčky tak zůstanou lesklé a póry vzniklé pečením se srovnají, takže se bude nanášet poleva krásně rovnoměrně. Vychladlé perníčky zdobíme citronovou polevou připravenou dle návodu na obale.
Tip: Nechcete perníčky letos zdobit? Můžete je nechat lesklé a při servisu jen posypat moučkovým vanilkovým cukrem. Jemný cukr dodá punc sněhu a navodí kouzelnou, a hlavně voňavou atmosféru.
Rybízový šneci s pekanovými ořechy a skořicí

Na 1 plech šneků
Suroviny:
1 balení listového těsta
200 g rybízového džemu
hrst pekanových ořechů
1 lžička Skořice mleté Vitana
1 Moučkový vanilkový cukr Vitana na posypání
Postup:
Vyndejte si těsto z lednice a rozválejte ho na tenký plát. Ten potřete bohatě džemem asi 3-5 cm od okrajů těsta. Pekany si nadrťte v pytlíku nebo hmoždíři, nasypte je na džem a posypte skořicí. Těsto zarolujte a dejte na chvíli ztuhnout do lednice. Poté z válečku krájejte asi 2 cm tlusté šneky. Pečte v troubě na 180 °C asi 15 minut do zlatova. Vychladlé šneky posypeme moučkovým vanilkovým cukrem a kdo má skořici hodně rád, posype skořicí i finální šneky.
Makové linecké cukroví s povidly

Ingredience
Na 4 plechy lineckého cukroví
- 260 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo
- 40 g mletého máku
- 200 g pokrájeného másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 celé vejce a 1 žloutek
- citronová kůra z 1 biocitronu
Na dokončení
- švestková povidla
- rum
- moučkový cukr k servírování
Postup
Všechny suroviny jsou nejlepší v pokojové teplotě. Vyndejte je proto z lednice tak 1–2 hodiny před samotnou přípravou těsta.
V míse utřete máslo, cukr a vejce se žloutkem v hladkou pěnu. Postupně zapracujte mouku a mák. Vytvořte hladké
jednotné těsto. Zabalte do folie nebo voskovaného ubrousku a uložte těsto do chladu do druhého dne.
Po vyndání těsta z lednice zapněte troubu na 160 °C. Těsto lehce propracujte rukou a nechte jej povolit. Teplými dlaněmi se těsto zahřeje a lehce se pak vyválí. Nepodsypávejte moc, nebo ještě lépe vůbec, aby poslední kousky cukroví nebyly příliš moučné. Vyválejte těsto asi 5 mm vysoké a vykrajujte oblíbené tvary. Pečte asi 8 minut (může se mírně lišit podle velikosti tvarů a vaší trouby). Vychladlé linecké slepujte rozehřátými povidly a uchovávejte v chladu. Nejlépe uchováte cukroví v plechové dóze nebo v papírové krabici v garáži, na balkoně nebo ve sklepě.
Čokoládovo-avokádové Truffles

cca 24 ks
1 zralé avokádo
1 vanilkový lusk
1 špetka soli
70 g 100% čokolády
50 g kokosového oleje
110 g mandlové mouky
2 PL (30 g) cukru
Na obalení:
strouhaný kokos a kakao
Avokádo oloupeme a pomačkáme vidličkou. Přimícháme vnitřek vanilky, sůl a cukr. Potom přidáme mandlovou mouku, vše dobře promícháme a necháme ztuhnout na chladném místě asi půl hodiny. Po vychladnutí tvarujeme kuličky a polovinu z nich obalujeme v kakau a druhou v kokose.
TVAROHOVÁ ŠTOLA
Pečení voňavé štoly patří k Vánocům skoro stejně jako cukroví, a proto nechybí na slavnostním stole v mnoha rodinách. Štola voní máslem, vanilkou, kokosem i kandovaným ovocem a svojí strakatou střídkou je krásná i pro oko. Klasické těsto s vysokým obsahem másla je těžké a proto potřebuje nadýchat pomocí omladku z kvasnic. Jde to ale i jinak – můžete připravit nekynutou štolu s tvarohem, který ji zjemní a odlehčí. Vypracovat těsto sice trvá trochu déle, zato se však pokaždé povede. Vyzkoušejte recept autorky blogu Live With Anny a uvidíte sami.
Co budete potřebovat?

- 600 g špaldové mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 250 g másla
- 250 g tučného tvarohu
- špetka soli
- 100 g kokosového cukru
- 50 g rozinek
- 50 g brusinek
- 50 g meruněk
- 100 g másla na potření
- moučkový cukr na obalení
A jak postupovat?
Nejdříve ze všeho nakrájejte rozinky, brusinky a meruňky na menší kousky.
Do mísy nasypte prosátou špaldovou mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, vejce, máslo o pokojové teplotě, tvaroh, sůl, kokosový cukr a nadrobno nakrájené sušené ovoce.
Za pomocí robota nechte vypracujte kompaktní, hladké těsto. Hotové těsto rozprostřete na pomoučněný vál a vyválejte z něj placku. Těsto přeložte, aby vznikla pěkně vytvarovaná štola a přeneste ji na plech s pečicím papírem.
Štolu pečte na 180 °C zhruba 40 minut. Některé trouby pečou nerovnoměrně, a proto je potřeba štolu v průběhu pečení otočit. Pak je možná na čase zvážit výměnu, třeba za spolehlivou troubu MORA VTPS 547 BX s parní funkcí a patentovaným klenutým vnitřkem po vzoru tradičních kamenných pecí.
Po upečení štolu vyjměte z trouby a potírejte jí rozpuštěným máslem tak dlouho, dokud se všechno do štoly nevsaje. Poté hned štolu obalte v dostatečném množství moučkového cukru, který se dokonale přilepí ke štole napuštěné máslem.
Nechte štolu vychladnout. Pak ji natěsno zabalte do alobalu a nechte odležet až do Vánoc.
Pařížské rohlíčky trochu jinak
Geniálním společníkem jsou třeba pařížské rohlíčky plněné krémem ochuceným kávovým cukrem Kafánkem a zalité čokoládovou polevou. Až budete vyšlehávat krém, dejte pozor, ať vám z něj něco zbyde. Nedá se mu odolat.
Suroviny:

Těsto:
300 g mletých vlašských ořechů
300 g moučkového cukru
100 g hrubé mouky
2 ks vajec
Krém:
2 ks vajec
60 g moučkového cukru
5 lžic Kafánka Natural/Skořice/Wild Orange
1 balení vanilkového cukru
250 g másla
rum podle chuti
Poleva:
150 g čokolády na vaření
75 g tuku
Postup:
Krém:
- Vejce, moučkový a vanilkový cukr šleháme ve vodní lázni asi 20 minut.
- Přidáme 5 lžic Kafánka a promícháme.
- Poté necháme vychladnout.
- Následně si vyšleháme máslo a zašleháme vychladlou vaječnou hmotu.
- Nakonec přidáme rum dle chuti.
Těsto:
- Všechny suroviny smícháme dohromady. Jestliže je těsto moc lepkavé, může přisypat trochu hrubé mouky.
- Těsto pak necháme den odležet.
- Poté ho vyválíme na tloušťku asi 5 až 8 mm a vykrájíme z něj rohlíčky, které pečeme na 170 stupňů dozlatova – stačí jim chvilka – nutné sledovat troubu.
- Jakmile nám rohlíčky vychladnou, nastříkáme na ně krém pomocí dortového zdobítka.
- Následně je necháme ztuhnout v lednici.
- Nakonec je polijeme čokoládovou polevou – rozpuštěnou čokoládou s tukem ve vodní lázni.
Zdroj foto: Probio, Vitana, Whirlpool, Babiččina volba, EASYDIET, MORA, Kafánek