Ze všeho nejdříve zjistěte, proč vás honí mlsná
Mlsání v rozumné míře, ideálně ve zdravější formě, nepředstavuje obvykle problém a dokonce nemusí znamenat ani přibírání na váze. Pokud na vás však utočí neovladatelné chutě příliš často, je na čas začít hledat příčinu. „Nekončící chutě na sladké může způsobovat příliš velký kalorický deficit, špatný poměr živin v jídelníčku, nedostatek komplexních sacharidů, málo bílkovin nebo nadbytek jednoduchých cukrů,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.
Zajímavost: Příčinou chutí na sladké může být i stres, špatná nálada, nedostatečný spánek a únava. V případě žen hraje roli také menstruační cyklus, tedy hormony.
Řešením není odpírání si dobrot
Výše zmíněné situace patří mezi ty nejčastější, které chutě na sladké spouštějí. Pokud se v některé z nich najdete, je dobré se zastavit a uvědomit si, že kyblík čokoládové zmrzliny nejspíš není to, co vám v dané situaci vlastně chybí. Na druhou stranu není řešením ani věčné odpírání si dobrot. „Důležité je najít balanc a naučit se na své chutě vyzrát, a to například tak, že dáte přednost zdravější variantě něčeho sladkého,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně poradenských center pro výživu NATURHOUSE. Pár takových variant jsme pro vás připravili. Nechte se inspirovat!
Tvarohovo-citronový mugcake s rybízem a mátou

Svěží citronový mugcake s tvarohem neboli hrníčkový dezert je rychlý na přípravu, skvěle chutná a navíc je výživově hodnotný. „Tvaroh, mandle a jogurt obsahují dostatečné množství bílkovin, které jsou klíčem k úspěšnému hubnutí, nabírání svalů a především celkovému zdraví,“ tvrdí Michaela Ryglová a dodává, že mugcake dokáže nejen zahnat chutě na nezdravé sladkosti, ale zastane i roli plnohodnotné snídaně či svačinky.
Ingredience:
- 5 lžic ovesných vloček
- 2 lžíce jogurtu
- 1 lžíce tvarohu
- 2 lžíce mandlí
- 1 vejce
- 4 lžíce mléka
- 1–2 lžičky šťávy z bio citronu
- ½ banánu
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžička kypřícího prášku
- na dozdobení: tvaroh, rybíz, borůvky, lístky máty
Postup: Nejprve smíchejte ovesné vločky, mandle, chia semínka a kypřicí prášek. Pak přidejte jogurt, tvaroh, vejce, mléko, banán a citronovou šťávu. Vše důkladně rozmixujte. Hotovou směsí naplňte silikonové formičky a dejte na 4 minuty do mikrovlnné trouby. Směs můžete dát i do hrníčku, který vymažete kokosovým olejem. Podávejte s tvarohem, čerstvým rybízem, borůvkami a ozdobte lístky voňavé máty a plátkem citronu.
Vafle s pohankovou vlákninou

Vafle s pohankovou vlákninou jsou zdravější alternativou ke klasickým belgickým vaflím, které se dělají z hladké mouky a jsou plné bílého cukru. Pohankové vafle poslouží jako vynikající dezert, ale i snídaně či svačina. Nejlépe chutnají s čerstvým sezónním ovocem.
Ingredience:
- 60 g ovesných vloček Bonavita
- 40 g javorového sirupu
- 30 g kakaa
- 2 vejce
- 200 g bílého jogurtu
- špetka prášku do pečiva
- ½ lžičky kokosového oleje
- 40 g bílého jogurtu
- 40 g polotučného tvarohu
- kůra z bio citronu
Postup: Nejprve rozmixujte ovesné vločky na mouku. Pak je smíchejte s kakaem a práškem do pečiva. Poté k sypké směsi přidejte vejce, jogurt a javorový sirup. Vše důkladně promíchejte. Vaflovač vymažte kokosovým olejem a nalijte do něj připravenou směs. Nechejte cca 4 minuty zapékat. Pak už jen dozdobte jogurtem, tvarohem, pohankovou vlákninou a kůrou z citronu. Nakonec ještě přidejte borůvky či jiné ovoce.
Malinové sušenky ze špaldové mouky

Pokud si nedokážete odepřít sladkost k odpolední kávě, upečte si „zdravé“ sušenky ze špaldové mouky. „Špaldová mouka má ve srovnání s klasickou bílou moukou mnohem vyšší podíl vlákniny a obsahuje i řadu dalších prospěšných látek. Patří mezi ně například hořčík, draslík, fosfor, zinek, vápník či vitamíny skupiny B, A a E,“ tvrdí Věra Burešová.
Ingredience:
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g hladké špaldové mouky
- 120 g müsli s malinami Bonavita
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- 1 vejce
- 60 g medu
- 60 g másla
- 60 g bílého jogurtu
- sušené maliny
- na potření: 1 čajová lžička medu, 1 čajová lžička másla, 1 čajová lžička šťávy z citronu
Postup: Nejprve v připravené míse smíchejte celozrnnou a špaldovou mouku, müsli s malinami a kypřicí prášek. Pak přidejte vejce, bílý jogurt a med s máslem, který rozpusťte ve vodní lázni. Poté tvořte koule, které pomocí prstu rozmačkejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 220 stupních 15 minut. Mezitím si smíchejte med, máslo a citronovou šťávu. Potřete sušenky v polovině pečení. Po upečení posypte sušenými malinami.
Zdroj foto: archiv spol.