pondělí 21. dubna 2025

Užívání omega-3 kyselin je pro každého srdeční záležitostí. Proč na to vědci upozorňují?

To, že se naše srdce a cévy neobejdou bez ochranného účinku omega-3 nenasycených mastných kyselin, už potvrdila řada studií. A jelikož my v Česku na kardiovaskulární nemoci umíráme opravdu hojně, vyplatilo by se nám postarat se o dostatečný přísun těchto látek do našeho organismu.

Předčasná úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění za poslední dvě desetiletí klesla díky změnám v životním stylu, novým lékům a pokrokům v léčbě akutních kardiovaskulárních příhod asi o 60 %. Stále ale máme obrovské rezervy v prevenci těchto nemocí. Podle Českého statistického úřadu tvoří u nás kardiovaskulární nemoci stále tu nejčastější příčinu úmrtí.

Na sklonku roku 2019, tedy před příchodem covidové pandemie, publikovali statistici čísla, podle kterých v předchozím roce zemřelo 112 920 obyvatel Česka. Více než polovina z nich zemřela v důsledku onemocnění srdce (32 %) nebo zhoubného nádoru (25 %). Trojici nejčastějších příčin úmrtí uzavíraly cévní nemoci mozku s podílem 7 % na všech úmrtích.

Evropa na tom celkově také není dobře – nemoci srdce a cév si tu ročně vyžádají 4 miliony životů, podílí se na 43 % úmrtí u mužů a 55 % u žen.

Role omega-3 kyselin pro srdce je zásadní

Prevence srdečně cévních nemocí vede především přes podstatné změny životního stylu, na prvním místě je omezit kouření, zařazení pohybu, snížení hmotnosti u lidí s nadváhou a obézních a také pestrá a zdravá strava. A právě sem patří i zařazení omega-3 nenasycených mastných kyselin do každodenního jídelníčku. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou látky, které si naše tělo neumí samo vytvořit, ale pro své zdraví je potřebuje.

To, že omega-3 mastné kyseliny snižují riziko různých typů kardiovaskulárních onemocnění, opět potvrdila i studie, publikovaná loni v září odborníky z Mayo Clinic, kterou na stránkách Státního zdravotního ústavu zmiňuje prof. Jiří Ruprich, vedoucí zdejšího Centra zdraví, výživy a potravin. Podle něj se jedná o dosud nejkomplexnější analýzu role omega-3 mastných kyselin v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Tato analýza poskytuje důkaz pro konzumaci vyššího množství omega – 3 mastných kyselin EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová).

Studie zjistila, že doplňování EPA + DHA je spojeno se statisticky významným snížením rizika:

· smrtícího infarktu myokardu o 35 %

· infarktu myokardu o 13 %

· dalších poruch věnčitých tepen o 10 %

· úmrtnosti na ischemickou chorobu srdeční o 9 %

Ryb jíme málo, musíme přidat doplňky stravy

EPA a DHA jsou omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. Jíst ryby, zejména tučné, jako losos, ančovičky a sardinky, je optimální způsob, jak tyto kyseliny získat. Ryby poskytují i další prospěšné živiny. Většina lidí na celém světě jich ale konzumuje mnohem méně, než je doporučené. Doplňky stravy s omega-3 kyselinami pomáhají tento rozdíl překlenout. Nemáte-li ryb ve své stravě dost, můžete ideálně užívat přímo rybí olej, který je k dostání i s příjemnou citronovou příchutí, nebo ve formě kapslí (více na  www.mollersomega3.cz ).

„Studie podporuje hypotézu, že příjem EPA a DHA přispívá k ochraně srdce bez ohledu na to, jakou mají lidé dietu,“ říká Carl Lavie, kardiolog v Ochsner Health v americkém New Orleans, jeden z autorů studie. Zdá se, že s vyšší dávkou omega-3 kyselin kardioprotekce roste. Vědci zjistili, že přidání dalších 1000 mg EPA a DHA denně ještě více snížilo riziko kardiovaskulárních onemocnění a infarktu. Riziko kardiovaskulárních onemocnění kleslo o 5,8 % a riziko srdečního infarktu dokonce o 9,0 %.

Zdroj foto: archiv spol. a Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.