sobota 15. března 2025

21697621 - homemade cakes with cream cheese on the table

IRBIS SVATOMARTINSKÉ MENU

Kynuté koláče a závin bez cukru s přírodním sladidlem IRBIS. A protože svatomartinské posvícení dá pořádně zabrat našemu trávicímu ústrojí, nezapomeňte si zakoupit Vyprošťovák.

Základní kynuté těsto

  • 450 g pšeničné mouky hladké
  • 250 g pšeničné mouky hrubé
  • 100 g Irbis se sladidly z rostliny stévie
  • 50 g droždí
  • 50 g oleje
  • 20 g vepřového sádla
  • 300–350 ml mléka
  • sůl
  • 1 žloutek

Postup: oba druhy mouky promícháme, prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu 30 °C. Cca 100 ml ohřátého mléka nalijeme na droždí v míse a s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto (omládek). Necháme v teplém prostředí vykynout. Do hrnečku nalijeme ohřáté mléko, v něm rozpustíme sladidlo Irbis Stévie, žloutek, olej, sádlo, sůl. Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme v hladké, nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teplém prostředí vykynout. Těsto je správně vykynuté, když zvětší svůj původní objem opět minimálně na dvojnásobek. Těsto po vykynutí opět promícháme, tj. přetužíme (odstraníme plyny a kvasinkami vzniklé kyselinky, které způsobují tzv. pálení žáhy) a znovu necháme vykynout. Takto vyrobené těsto je připravené k dalšímu tvarování a plnění.

Náplně do koláčů a závinů

Tvarohová

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g Irbis se sladidly z rostliny stévie
  • 10 g pudinku s vanilkovou příchutí (1 kávová lžička)
  • 2 žloutky
  • špetka mletého anýzu

Postup: všechny uvedené suroviny vidličkou promícháme, až vznikne stejnorodá, hladká náplň.

Maková

  • 150 g máku
  • 50 g Irbis se sladidly z rostliny stévie
  • 300 ml mléka
  • 20 g másla
  • strouhanka
  • mletá skořice

Postup: mák na mlýnku pomeleme. Mléko uvedeme do varu (v hrnci nenáchylném k připalování), vsypeme pomletý mák a necháme projít varem. Sundáme z plotny, přidáme sladidlo Irbis Stévie s máslem, promícháme a necháme mírně zchladnout. Přidáme špetku skořice a směs zahustíme strouhankou.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.