Ať už husy dostalo na pekáč jejich příliš hlasité kejhání během kázání svatého Martina, nebo úplně jiné, racionálnější důvody, jisté je, že tahle tradice má stále bezpočet příznivců. V oblíbené restauraci Červený jelen v centru Prahy letos tým pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera připravil tradiční svatomartinské menu s moderním nádechem.
„Menu na svatomartinské hody jsem sestavil z tradičních pokrmů, jako je klasický kaldoun nebo v celku pečená husa. K těmto pokrmům jsem přidal i něco modernějšího – například husí pršut, knedlíčky s kaštany nebo moderně pojaté buchtičky s povidly na husím sádle s rumovou omáčkou,“ upřesňuje šéfkuchař Marek Fichtner.
Svatomartinské hody v restauraci Červený jelen vypuknou 11. 11. a potrvají do vyprodání zásob (nejpozději do 21. 11.). A jaké delikatesy se budou podávat? Kaldoun · Husí pršut, fíkové chutney, frisée salát, bramborová bageta · Celá pečená husa cca 3.4kg (pro 5-6 osob), kaštanový knedlík | bramborový knedlík se strouhankou z briošky, červené zelí s pomerančem a badyánem, růžičková kapusta se slaninou – tento chod pouze na předobjednávku · Konfitované husí stehno 350g, kaštanový knedlík | bramborový knedlík se strouhankou z briošky, červené zelí s pomerančem a badyánem, růžičková kapusta se slaninou · Buchtičky s husím sádlem a povidly, rumová omáčka.
Zdroj foto: archiv restaurace