„Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II. Již tehdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad pokrmy z pečené husy a koláči,“ vysvětluje kořeny svatomartinských hodů hlavní someliér Salonu vín Marek Babisz.
Svatomartinská vína jsou vína aktuálního ročníku, tedy mladistvě ovocná, svěží a aromatická. Připravují se ze šesti odrůd – Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané u bílých vín, Svatovavřinecké a Modrý Portugal u červených a růžových, a pak ještě Zweigeltrebe výhradně jen pro růžové víno. Svatomartinská vína mají nižší obsah alkoholu a velmi dobrou pitelnost, díky níž si získávají stále více fanoušků. Každý rok se u nás připraví a prodají zhruba dva miliony lahví.
Svatomartinská vína se díky své lehkosti a pitelnosti dobře párují s celou řadou pokrmů. „Červená Svatomartinská vína se kromě tradiční pečené husy hodí i k dalším pečeným a dušeným masům nebo delikátní úpravě zvěřiny. Bílá si zase rozumí s rybami, jemnou drůbeží, ale i se studenou kuchyní, tedy se zeleninovými saláty, paštikami či sýry. Růžová vína ideálně doprovodí třeba výraznější úpravy drůbeže a těstovin,“ vypočítává ideální snoubení svatomartinských vín s jídlem Marek Babisz.
Logo svatého Martina na koni ale nemohou nést jakákoli vína uvedených odrůd, ale jen ta, která prošla odborným hodnocením a na základě své kvality si právo používat logo a označení svatomartinské víno zasloužila.
Zdroj foto: archiv spol.