sobota 12. dubna 2025

Hřejivé pokrmy z kvalitních surovin

Podzim už je tady zase jako malovaný. Zkrátil nám dny, prodloužil noci a pohrál si s barvami listů. Také nám proměnil chutě. Z lehkého letního menu jsme se pomalu vrátili k zemitějším pokrmům, což ovšem neznamená, že si nutně musíme začít vytvářet tukové zásoby. Vyzkoušejte naše jednoduché recepty postavené na pár surovinách, u nichž je ovšem zásadní jejich chuť, složení, čerstvost, tedy kvalita.

Její přítomnost prozrazují mj. značky kvality (Klasa, Regionální potravina apod.) umístěné na obalech výrobků. Co jsme si pro vás tentokrát nachystali? Polévku z pečeného celeru se žampiony, rajskou omáčku s petrželovým knedlíkem, zapečené palačinky na slaný způsob a tvarohové knedlíčky s hruškovým rozvarem a žmolenkou.

Polévka z pečeného celeru se žampiony

Polévky se v posledních letech vrátily zase do kurzu. Není se čemu divit. Jsou jednoduché na přípravu a v jednom hrnci můžeme připravit velké množství, které vydrž i několik dní. A přesně taková je naše polévka z pečeného celeru se žampiony a stroužkem česneku, kterou jsme zvýraznili trochou bílého vína a zjemnili smetanou. Perfektně funguje také jako hlavní obědový chod nebo lehká večeře. Jak docílíte té nejlepší chuti? Nejen vařením s láskou, ale také výběrem kvalitních surovin označených logy kvality, jako jsou např. Klasa, BIO a Regionální potravina.



Počet porcí:
4 porce

Doba přípravy: 45 minut

Náročnost: *

Ingredience:

900 ml zeleninového vývaru

300 ml smetany

300 g celeru

150 g brambor

140 cibule

60 g másla

25 g cukru krupice

1 stroužek česneku

1 dl bílého vína

200 g žampionů

sůl

pepř

Postup:

  1. Celer očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme na plech. Osolíme a přidáme česnek a cukr. Pečeme v troubě na 160 °C cca 25 min.
  2. Cibuli a brambory nakrájíme na kostky a orestujeme do zlatova. Zalijeme bílým vínem a svaříme.
  3. Přidáme pečený celer, zeleninový vývar, smetanu a vaříme na mírném plamenu cca 30 min.
  4. Rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme máslem.
  5. Přidáme na kousky orestované žampiony na másle.

Rajská omáčka s petrželovým knedlíkem

Na rajskou omáčku, klenot naší kuchyně, nedají dopustit ani děti, ani dospělí. Málokteré jídlo je u nás tak populární. Náš recept si naprosto podmaní vaše chuťové buňky, protože nabízí pestrou paletu chutí, které se budou ve vašich ústech postupně rozvíjet. Ze všeho nejdůležitější ovšem je, abyste pečlivě volili suroviny. Ty nejkvalitnější mají na obalu některou ze značek kvality, jako je např. Klasa či Regionální potravina. Je-li totiž kvalitní základ, bude skvělý i výsledek na talíři. V receptu jsme se ovšem nezaměřili jenom na omáčku, ale také na přílohu, protože knedlík je plnohodnotnou součástí pokrmu. S naším domácím proloženým petrželkou a špetkou muškátového oříšku téměř můžete aspirovat na řád zlaté vařečky.


Počet porcí:
4 porce

Doba přípravy: 120-150 minut

Náročnost: **

Ingredience:

Rajská omáčka:

1 kg hovězí plece

100 g špeku

150 g cibule

150 g mrkve

150 g celeru

150 g petržele

230 g rajského protlaku

150 g cukru

1 ks celé skořice

50 g másla

divoké koření

mletý pepř

sůl

Petrželový knedlík:

2 vejce

2 dl mléka

250 g housky, rohlíku nebo toustového chleba

100 g másla

50 g listové petržele

sůl

muškátový oříšek

Postup:

Rajská omáčka

  1. Hovězí maso očistíme, prošpikujeme mrkví, špekem, osolíme a opepříme.
  2. Maso opečeme do zlatova na pánvi a vyjmeme.
  3. Na stejné pánvi orestujeme na kostičky cibuli, mrkev, celer, petržel a přidáme cukr, rajčatový protlak, divoké koření, skořici a restujeme dalších cca 5 min. Poté přidáme maso a dusíme do měkka.
  4. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme přes cedník.
  5. Můžeme zahustit jíškou, dochutíme solí, pepřem, cukrem a zjemníme máslem.

Petrželový knedlík:

  1. Žemle nakrájíme na kostičky a opečeme v troubě do zlatova.
  2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  3. V míse zamícháme žemle, mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, nasekanou petržel, sůl, muškátový oříšek a sníh z bílků.
  4. Z hotové směsi tvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme na páře 25 min.

Zapečené palačinky se sýrem a šunkou, zeleninové hranolky a vyšlehaná lučina s pažitkou

Lákavě tenoučké palačinky na slaný způsob se šunkou a sýrem mohou potěšit nejen mlsné jazýčky dětí, ale také celou rodinu
i přátele. Mějte na paměti, že malé množství surovin v receptu
o to více vyžaduje jejich kvalitu. Proto v obchodě vybírejte pečlivě. Zárukou jsou značky kvality (např. Klasa, BIO a Regionální potravina), jejichž loga znáte z obalů výrobků a poukazují na mimořádné vlastnosti těchto oceněných produktů. Aby byl váš oběd nebo večeře ještě o něco výživnější, nabízíme vám coby přílohu hranolky ze zeleniny. Neošidíme vás ani o příjemně svěží dip v podobě vyšlehané lučiny s trochou smetany a pokrájenou čerstvou pažitkou.
Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: *

Ingredience:

200 g hladké mouky

400 ml mléka

2 vejce

200 g plátkového sýra

200 g dětské šunky

70 g salátové okurky

70 g mrkve

70 g papriky

70 g řapíkatého celeru

250 g lučiny

50 g pažitky

10 ml smetany

olej

sůl

Postup:

  1. Z mouky, mléka, vajec a špetky soli vymícháme palačinkové těsto.
  2. Na rozpálenou pánev nalijeme těsto a uděláme tenké palačinky.
  3. Do palačinek dáme plátky šunky a 100 g sýra. Zbylý sýr poklademe na vrch palačinky a dáme zapéct do trouby na 200 °C na 6 minut.
  4. Okurku, mrkev, papriku a řapíkatý celer nakrájíme na stejné hranolky (řapíkatý celer oloupeme škrabkou).
  5. Lučinu vyšleháme s trochou smetany a přidáme jemně nakrájenou pažitku.

Opečené tvarohové knedlíčky s rozvařenými hruškami a žmolenkou

Když si dáváte na podzim něco sladkého, zmrzlina to nejspíš nebude. Proto jsme připravili dezert, který je nejlepší ještě teplý. Hřejivý pocit doplní rozvařené voňavé hrušky se skořicí. Tyto suroviny dělají společnost příjemně vláčným tvarohovým knedlíčkům opečeným na másle a zaprášeným křupavou drobenkou z mouky, másla a cukru. Jídlo je poměrně jednoduché na přípravu, nepodceňte ovšem jednotlivé komponenty. Až budete v obchodě, všímejte si, které potraviny se pyšní značkami kvality, jako je např. Klasa a Regionální potravina. Pokud se vám budou hodit do našeho receptu, doporučujeme je všemi deseti.


Počet porcí:
4 porce

Doba přípravy: 25 minut

Náročnost: *

Ingredience:

500 g plnotučného tvarohu

2 vejce

480 g polohrubé mouky

150 g másla

500 g hrušek

75 g cukru

špetka soli

1 celá skořice

20 g mleté skořice

Žmolenka

140 g polohrubé mouky

100 g másla

100 g cukru krupice

Postup:

  1. Do mísy dáme 100 g rozehřátého másla, přidáme vejce a vše promícháme. Poté přidáme mouku, sůl, tvaroh, moučkový cukr a uhněteme těsto.
  2. Z těsta vyválíme kulaté knedlíčky, které uvaříme ve vroucí vodě. Hotové budou, až vyplavou na povrch.
  3. Knedlíčky dáme vychladit do lednice a poté opečeme na zbytku másla.
  4. Hrušky oloupeme, nakrájíme na kostičky a rozvaříme s cukrem a skořicí.
  5. Smícháme polohrubou mouku, povolené máslo, cukr, špetku soli a mletou skořici. Žmolenku pečeme v troubě na 160 °C asi 25 min.

Tipy na další chutné recepty, ale i zajímavosti a rady o kvalitních potravinách najdete na webu akademiekvality.cz.

zdroj foto: akademiekvality.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.