Během chladnějších měsíců, kdy se dny krátí a zima se nám pořádně dostává pod kůži, si tělo tak nějak samo říká o teplejší pokrmy. Začít můžete už snídaní, kdy vyměníte chleba se šunkou a sýrem za teplou ovesnou kaši. K obědu si pak dopřejte hutnou polévku, na které si nejen báječně pochutnáte, ale také potěšíte organismus. Zkuste poctivé vývary, zeleninové krémy či polévky, ve kterých takzvaně „stojí lžíce“ a jsou plné masa i zeleniny.
Při přípravě polévky však vždy dbejte na výběr kvalitních surovin. Ty najdete zejména u ekologických zemědělců. Více informací najdete na stránkách myjsmebio.cz.
Seznam míst, které biopotraviny od masa, ovoce a zeleniny, přes mléčné produkty, po nejrůznější zavařeniny nabízejí, najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio. Pokud však zrovna nebudete mít cestu přímo na ekofarmu, navštivte farmářské trhy či běžný supermarket. Myslete však na to, že biopotraviny poznáte spolehlivě jedině podle označení logy biolistu a biozebry. Věřte, že kupovat bio má smysl.
Tip: Co by to bylo za polévku bez kousku výborného hovězího! Zkuste například bio maso z Ekofarmy u Kotyků, která se specializuje na pěkné vyzrálé kousky.
Poctivá fazolačka, která zahřeje
0,5 kg bio hovězího předního masa
0,5 kg bio fazolí (mohou být červené i bílé)
1 bio cibule
2 stroužky bio česneku
2 bio mrkve
1 bio petržel
½ bio celeru
1 bio rajče
2 bio brambory
1 malá bio chilli paprička
1 bio klobása (ideálně papriková)
lžíce bio slunečnicového bio oleje
lžíce bio hladké mouky
lžička bio mleté papriky
lžička bio majoránky
sůl a bio pepř
bio petrželka na ozdobu
Než se pustíte do přípravy samotné polévky, připravte si vývar z hovězího masa a fazole uvařte zvlášť ve vodě do měkka. Poté si na trošce oleje osmahněte cibulku, na kostky pokrájenou klobásu, mrkev, petržel i celer. Po chvíli opékání přidejte nasekaný česnek a nakrájené rajče. Vše promíchejte, osmahněte a zasypte trochou mouky a mletou paprikou. Restujte jen krátce a zalijte vývarem. Do polévky pak přidejte brambory na kostky a chilli papričku vcelku. Jakmile je všechna zelenina měkká, přidejte uvařené fazole a rozkrájené hovězí maso. Přisypte majoránku a polévku dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené petrželkou.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
zdroj foto: archiv PR ag.