Připravte si:
- 1 kg švestek
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 bobkové listy
- 1 celá skořice
- 6 hřebíčků
- 400 g třtinového cukru
- 1 až 2 dcl jablečného octa
- sůl podle chuti
A jak na to?
Ve velkém hrnci s nepřilnavým povrchem si rozehřejte sádlo. Dejte na něj opékat cibuli, nakrájenou na půlkolečka. Opékejte dozlatova.
Mezitím, co se bude cibule opékat, vypeckujte všechny švestky. Ke zlatavé cibuli přidejte koření a asi dvě minuty opékejte společně, až se koření rozvoní.
Přidejte švestky. Společně vařte půl hodiny a průběžně míchejte. Když se vám bude zdát, že se švestky přichytávají, přidejte trochu vody a uberte teplotu. Po této době přidejte jablečný ocet. Pro jemnější chuť stačí 1 dcl, ale jestli máte raději kyselejší čatní, klidně přidejte octu o trochu víc. Prudkým varem vyvařte část octa a jeho štiplavou chuť. Přisolte podle chuti.
Stále promíchávejte. Přisypte cukr a za stálého míchání jej nechejte rozpustit. Ještě můžete dále vařit při mírné teplotě, klidně dalších deset, patnáct minut.
Čatní naplňte do čistých horkých sklenic, zavíčkujte a sterilizujte v troubě.
A ještě tip odborníka:
„Pro zavařování v troubě nebo sporáku použijte sklenice s pryžovým těsněním a se skleněnými víčky, případně sklenice s víčky se závitem nebo s kovovými víčky. Používejte vždy jen stejně velké sklenice naplněné stejným obsahem. Před zavařováním zkontrolujte, zda jsou řádně utěsněny. Nalijte 1 litr horké vody do hlubokého pekáče (teplota vody by měla být asi 70 °C) a vložte do něj 6 litrových, případně 8 menších sklenic tak, aby se nedotýkaly. Pekáč vložte do trouby – v případě trub MORA na první úroveň, zvolte funkci „Spodní ohřev s ventilátorem“ a teplotu nastavte na 170 – 180 °C. V průběhu zavařování sledujte sklenice a zahřívejte je, dokud se kapalina ve sklenicích nezačne vařit – tj. dokud se v první sklenici nezačnou vytvářet bublinky. Ovoce a zeleninu takto zavařujte 40 – 55 minut a poté je ještě ponechejte ve vypnuté troubě další půlhodinu odležet,“ říká Jana Neuszerová, specialistka značky MORA.
zdroj foto: MORA