sobota 19. dubna 2025

Domácí burgery s tím nejšťavnatějším trhaným vepřovým

Pulled pork, nebo chcete-li trhané vepřové maso, má svůj původ na jihu Spojených států, kde se namarinované maso zvolna připravuje při nízké teplotě v kouři. Tradice této šťavnaté pochoutky měkké tak, že ji můžete krájet a porcovat vidličkou, prý sahá až k původním indiánským obyvatelům.

Tou nejdůležitější ingrediencí je kvalitní maso a především čas. Když vydržíte asi tak šest hodin, čeká vás vstupenka do ráje. Příprava vám ale zabere jen pár minut a zbytek vám výrazně usnadní kvalitní trouba. Měkoučkým masem, jak ho připravuje autorka blogu „Zo srdca do hrnca“ Ela Krídlová, můžete naplnit burgery a uspořádat stylovou hostinu.

„Na trhané vepřové maso jsem se dívala s respektem, vždy jsem ho jídávala jen venku. A ono to vůbec není těžké. Základem je pěkný kus masa; buď kulatá plec, nebo kousek krkovičky. Našla jsem mnoho receptů, které se lišily marinádou i tím, zda je třeba maso předem opéct nebo ne. Pulled pork se dá připravit na grilu, v troubě nebo v pomalém hrnci. Zvolila jsem ten nejjednodušší způsob a využila jsem teplotní sondu, kterou moje trouba Gorenje má,“ říká Ela.

Pokud budete připravovat trhané vepřové poprvé, může se vám hodit i zkušenost Ely. „Maso jsem naložila, nechala odležet přes noc a ráno dala péct do trouby. Peklo se šest hodin a pustilo do alobalu dost šťávy. Měla jsem obavu, jestli nebude tvrdé. Když jsem ho pak ale natrhala a smíchala s vypečenou šťávou, přímo se rozplývalo na jazyku.“ Jestli máte chuť trhané vepřové zkusit také, tady je Elin recept.

Co budete potřebovat:

  • 1,5 kg kulatého vepřového plecka
  • hořčici (může být plnotučná nebo dijonská)

Na vlastní kořenící grilovací směs (zbyde vám nejspíš i do zásoby):

  • 2 polévkové lžíce červené papriky
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 polévkové lžíce soli
  • 1 lžičku uzené papriky
  • 1 lžičku sušené cibule
  • 1/2 lžičky sušeného česneku

Jak postupovat?

Vepřovou plec potřete hořčicí. V míse smíchejte ingredience na kořenící směs a potřete jí celé maso. Pokud vám část směsi zbyde, uložte ji do nádobky a využijte třeba při grilování. Namarinované maso zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v ledničce přes noc, nebo i 24 hodin.

Troubu nastavte na 120 °C. Maso vyjměte z fólie, zabalte do alobalu a vložte do nádoby na pečení. Pokud máte troubu s teplotní sondou, zapíchněte ji do masa a nastavte na 90 °C. Maso pečte, dokud nedosáhne této vnitřní teploty. „Mně to u 1,5kg kusu masa trvalo asi 6 hodin,“ prozrazuje Ely. Pokud sondu nemáte, použijte kuchyňský vpichový teploměr.

Hotové maso vyjměte z alobalu, otočte a vidličkou natrhejte na kousky. Maso nasákne šťávou a bude nádherně měkké. Podávejte v housce, nebo třeba v placce se zeleninou.

Jakou troubu používá Ela?

Ela peče v kombinované parní troubě Gorenje BCS798S24X s teplotní sondou a programovacím modulem ProCook s přednastavenými programy a funkcemi. Trouba s extra velkým objemem 73 l má patentovaný klenutý vnitřní prostor pro vzoru starých kamenných pecí pro profesionální rovnoměrné pečení. Má i funkci pro krokové pečení, pomalé pečení, pečení se třemi intenzitami páry bez kapek vody i přípravu pokrmů metodou sous-vide a mnoho dalších. Praktická je i automatická čisticí funkce AquaClean pomocí páry bez použití chemie nebo automatické odvápnění. Stojí 24 990 Kč.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.