Agar je navíc rostlinného původu, je tedy vhodný i pro vegetariány a vegany. Obě tyto želírovací přísady jsou jednoduché na přípravu a vykouzlíte díky nim jemné želé bez hrudek. Pokud chcete, můžete ozvláštnit chuť ovocnou šťávou, sirupem či kapkou alkoholu.
Panna cotta s jahodami

Suroviny:
250 ml smetany
70 g cukru krupice
1 ks Vanilkového cukru Vitana
1 ks Želatiny Vitana
1 ks Agaru Vitana
Jahody
Postup:
Smetanu a cukr převaříme. Odstavíme a necháme vychladnout na 80 °C. Sypkou želatinu zalijeme horkou smetanou a mícháme do úplného rozpuštění. Po částečném vychladnutí nalijte do skleniček. Vychladíme a podáváme s jahodami povařenými s agarem v poměru dle preference hustoty.
Jahodovo-malinový džem

Suroviny:
200 g malin
200 g jahod
1 ks Vanilkového cukru Vitana
1 ks Citronového cukru Vitana
100 ml vody
70 g cukru krupice
1 ks Džemfixu Vitana 2:1
Postup: Všechny suroviny dohromady povaříme a na závěr přidáme Džemfix 2:1 Vitana. Povaříme dalších 5 minut a nalijeme do zavařovacích skleniček. Pro lepší přilnutí víčka ještě za horka skleničku s džemem otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
zdroj foto: www.vitana.cz