sobota 12. dubna 2025

V hlavní roli želatina aneb Užijte si letní panna cottu a čerstvý ovocný džem

Pokud nemáte během horkých letních dnů náladu na klasické moučníky, zkuste si připravit odlehčené, osvěžující dezerty za pomoci želatiny či agaru.

Agar je navíc rostlinného původu, je tedy vhodný i pro vegetariány a vegany. Obě tyto želírovací přísady jsou jednoduché na přípravu a vykouzlíte díky nim jemné želé bez hrudek. Pokud chcete, můžete ozvláštnit chuť ovocnou šťávou, sirupem či kapkou alkoholu.

Panna cotta s jahodami

Suroviny:

250 ml smetany

70 g cukru krupice

1 ks Vanilkového cukru Vitana

1 ks Želatiny Vitana

1 ks Agaru Vitana

Jahody

Postup:
Smetanu a cukr převaříme. Odstavíme a necháme vychladnout na 80 °C. Sypkou želatinu zalijeme horkou smetanou a mícháme do úplného rozpuštění. Po částečném vychladnutí nalijte do skleniček. Vychladíme a podáváme s jahodami povařenými s agarem v poměru dle preference hustoty.

Jahodovo-malinový džem

Suroviny:

200 g malin

200 g jahod

1 ks Vanilkového cukru Vitana

1 ks Citronového cukru Vitana

100 ml vody

70 g cukru krupice

Textové pole: Zdroj obrázku: vitana.cz1 ks Džemfixu Vitana 2:1

Postup: Všechny suroviny dohromady povaříme a na závěr přidáme Džemfix 2:1 Vitana. Povaříme dalších 5 minut a nalijeme do zavařovacích skleniček. Pro lepší přilnutí víčka ještě za horka skleničku s džemem otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

zdroj foto: www.vitana.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.