Tři nejčastější položky, kterými se v domácnostech plýtvá, jsou pečivo, ovoce a zelenina, a také mléčné výrobky. Jak je na tom domácnost s plýtváním, se dá zjistit jednoduchým testem: Stačí po dobu jednoho týdne zapisovat na seznam každou potravinu, která se nespotřebuje. Existuje hned několik způsobů, jak předejít vzniku potravinového odpadu, případně jak vzniklé přebytky využít:
- Skladování potravin podobně, jako jsou uloženy v obchodech
Aby potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, je zásadní je správně uskladnit. Často pomůže vzít si inspiraci z uskladnění v obchodě. „To platí například pro ovoce a zeleninu, které často s dobrým úmyslem, nicméně nesprávně umisťujeme do ledničky. Příkladem mohou být rajčata nebo banány, pro které je příznivější skladování při pokojové teplotě,“ vysvětluje Markéta Beránková z obchodů Albert.
- Zeleninu stačí osvěžit za pomocí vody
Zapomenutá zelenina na dně lednice ještě nemusí být nutně k zahození. Zeleninu, která je povadlá, stačí namočit do sklenice s vodou a dát ji do ledničky, kde se rychle vzpamatuje. Její další skladování však vhodné není, následně by měla být ihned spotřebována. Tento trik, který často využívají šéfkuchaři funguje například pro ředkvičky, mrkev, rukolu či jinou zeleň.
- Ovoce a zelenina jako základ pro polévku či smoothie
Nejsnadnější způsob, jak zpracovat unavené ovoce nebo zeleninu je za pomoci mixéru. Ovoce se skvěle hodí pro přípravu ranního smoothie nebo domácí zmrzliny. „Přezrálé ovoce je navíc sladší, takže už nemusíte smoothie ničím doslazovat a potěšíte i své chuťové pohárky,“ radí Alena Paldusová, manažerka výživového programu Zdravá 5. Ze zeleniny se dá vytvořit lahodný krém nebo pomazánka.
- Kompostování
Odřezky, skrojky, ale i skořápky od vajec, kávovou sedlinu či rozložitelný pytlík od čaje, lze ekologicky zlikvidovat na kompostu. V dnešní době není nutností tvořit velký kompost na zahrádkách domácností, v obchodech je k dostání designový kompostér v malé velikosti, který se hodí do bytu nebo na balkon. Hnojivo, které z kompostu po čase vznikne, nalezne využití například při hnojení pokojových rostlin.
Zdroj foto: archiv spol.