Pokud máte chuť na mezinárodní kuchyni sledujte v 18:00 relaci S šéfkuchařem okolo světa s Gabom Kocákom nebo se přiučte něco nového o zdravém stravování v 19:00 v pořadu Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika.
Jak ses od práce novinářky dostala k pečení? Kdy ses naučila vařit a péct?
Mimi: „Vařím od mých 6 let. K vaření a zejména pečení mě vedla moje babička z Hýb, která mi dovolila ušpinit kuchyni a trpělivě ji po mně vždy uklidila. Pekla jsem a vařila celý život, a to moc ráda, například pro kamarády a moje nejbližší. Poté přišly sociální sítě a my instagramisti jsme samozřejmě neodolali a neustále jsme sdíleli fotky našich výtvorů. Postupně se o moje koláče, dezerty a dorty začalo zajímat stále více známých, a tak to byl vlastně přirozený vývoj, že se z toho jednoho dne stal byznys.
Po 15 letech práce v korporaci přišel čas se osamostatnit a začít pracovat na něčem vlastním. Neskutečně mě baví celá geneze nového byznysu, od nápadu, přes byznys plán, návrh značky, jejího vizuálu, konceptu atd. I když začátky jsou těžké, je třeba vydržet a výsledek se dostaví. Pokud něco děláte s láskou a srdcem, není možné, že to skončí fiaskem.“
Je pro tebe pečení a vaření určitou formou psychohygieny?
Mimi: „Pečení a vaření je pro mě totální psychohygiena. Od diskuse s klientem o jeho představě a zájmech, oblíbených barvách a chutích, přes nákup surovin a ingrediencí, až po samotné vaření, pečení a zdobení. A samozřejmě focení. Každé jídlo připravované s láskou si zaslouží svůj fototermín. Každý dezert je projekt šitý na míru pro klienta.“
Kuchařská show „Barevný svět s Mimi“ je plná barev, využíváš barevnost i ve své kuchyni? Přikládáš barvám ve svém životě i nějaký hlubší význam?
Mimi: „Miluji barvy. Nejen v kuchyni, ale i v životě. Všichni moji kamarádi vědí, že miluji růžovou barvu. Dokonce i sedačku máme doma růžovou. Růžová je pro mě velmi pozitivní barva, optimistická, romantická. A ještě žlutá. Ta mi evokuje věčné světlo a slunce. Moje dcera se na mě často zlobí, že se oblékám jako puberťačka. V kuchyni, a hlavně při pečení, ráda kombinuji barvy, ovoce, thajské jedlé kytičky. Jídlo musí zpívat a lákat nás. Vždyť celý gastro rituál je svátek.“
Jak ses cítila při natáčení jednotlivých částí kuchařské show?
Mimi: „Ze začátku jsem měla při natáčení stres. Ne z kamer, ale z toho, že jsem zvyklá na mou kuchyni a vím, co kde mám. Zde jsem si musela expresně zvyknout, kde je co uloženo. Do toho bylo důležité stále se usmívat a mluvit, bavit diváka a štáb, přitom uklízet nádobí z linky a pamatovat si recept. Po dvou dnech už to šlo. Velkou pomocí byl profesionální mezinárodní tým. Za 4 dny jsme natočili 16 epizod, což je vlastně 16 kompletních obědo-večeří. Zabrat daly také některé sezónní ingredience, které jsem musela dovést ze Slovenska, například dýni hokaido. Kupodivu brynzu v Maďarsku měli. Maďarské mascarpone bylo zas o dost řidší, což pak odnesla výzdoba cupcaků. Fotografka je musela nafotit expresně, aby se krém nezačal roztékat.“
Jsi spíše na tradiční recepty nebo raději experimentuješ?
Mimi: „Jsem rozený experimentátor a často podřizuji experimentům i tradiční slovenské recepty. Například, když jsem vařila noky s mrkví nebo Drozdovo pomazánku, štáb s napětím (a možná i zděšením) sledoval, co z toho vyleze. Ale nakonec byli mile překvapeni. Zdá se, že jim chutnala všechna jídla.“
Které jídlo ze show Barevný svět s Mimi je tvoje nejoblíbenější?
Mimi: „Jednoznačně francouzská bujabéza a cupcakes.“
Kde čerpá inspiraci na nové dorty či vaření? Máš nějaký idol?
Mimi: „Inspiraci do mé kuchyně čerpám zejména na cestách po světě. Na sociálních sítích sleduji trendy a vývoj technik, které jsou často na hranici magie. Idolem jsou pro mě všechny ženy, dívky a hospodyňky, které milují vaření, dělají tím radost svému okolí a šíří „gastronomické řemeslo“ mezi další pokolení a známé.“
Jaké nejnetradičnejší požadavky jsi dostala na zákusky či dorty od klientů?
Mimi: „Často to záviselo na různých aktuálních trendech, zejména v dětském světě: byly maincraftové dorty, monsterhightové, jednorožci, spidermani. Momentálně nejvíce frčí Elza z Frozen.“
Stává se ti ještě, že se ti něco při pečení či vaření nepodaří?
Mimi: „Neúspěch je součástí života, takže i zmetky. Stalo se mi, že jsem usnula únavou a shořel mi korpus, nebo mi korpus na dort sežral pes, který nějakým zázrakem vyskočil nahoru na stůl. Bylo co napravovat a byl samozřejmě i stres, ale později jsme se tomu smáli.“
Jako člověk od fochu si ráda pochutnáš i na zákuscích jiných cukrářů nebo si věrná jen tím svým?
Mimi: „Moje zákusky jím jen výjimečně, a to z jediného důvodu – jsem jimi přejedená. Mám oblíbené kolegyně, ke kterým pravidelně chodím na koláček. Také mám ráda koláče mojí mámy, která je excelentní kuchařka a cukrářka.“
Jaké jsou tvé oblíbená jídla, chutě, případně kuchyň?
Mimi: „Miluji asijskou kuchyni. Na rozdíl od slovenské tradiční kuchyně je velmi rozmanitá, bohatá na zeleninu, a je snadněji stravitelná než slovenská kuchyně. A také ryby a mořské příšery. Ale zas tak dobrou klobásku, jitrnice či tlačenku v Indonésii nenajdete (smích).
Miriam Šramová je zakladatelkou projektu Úspěšné ženy, v jehož rámci organizuje populárně – odborné konference na téma vztahů. Kromě vztahového poradenství se věnuje dceři, pečení, potápění a běhání. Je zakladatelkou projektu Koláčoterapia – kurzů kreativního pečení pro jednotlivce, týmy a teambuldingy a Staroměstského garážového výprodeje. Po 15 letech v nadnárodních korporacích pověsila kariéru lobistky na hřebík, udělala si rekvalifikační kurz a cukrářské kurzy v zahraničí a začala se pečení věnovat intenzivně. Založila si firmu Chez Mimi Bakery, která se specializuje na personalizované plněné a zdobené cupcakes a svěží a veselé ovocné dorty.“
Pokud vás zaujal rozhovor s Mimi Šramovou a chtěli byste zkusit některý z jejích skvělých receptů, sledujte v červnu v 18:30 novou kuchařskou show Barevný svět s Mimi.
Zajímáte se o zdravou kuchyni nebo raději zkoušíte mezinárodní chutě? Načerpat novou inspiraci můžete v kuchařských show v 18:00 S šéfkuchařem kolem světa s Gabo Kocákom a v 19:00 v show Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika.
Zdroj foto: archiv spol.