pátek 18. října 2024

Křupavé letní salátování

K neodmyslitelným pokrmům přicházejícího teplého období patří s jistotou čerstvé saláty. Základ tvoří sezónní zelenina, k níž lze přidat luštěniny, obiloviny, různé druhy koření, olejnatých semen a bylin…. Popusťte uzdu své fantazii a užijte si salátování naplno!

  • Volte co nejkvalitnější sezónní suroviny, ideálně lokální české. Různé druhy listových salátů, rajčata, papriky, okurky, cukety…
  • Dopřejte svému tělu kvalitu bez chemie, vyberte suroviny s certifikací bio. Pocházejí z plodin z polí bez chemie, z čisté zdravé přírody. Jsou odolné, vitální a tyto své vlastnosti předávají dále nám.
  • Skvělým doplňkem jsou uvařené obiloviny.  Dodají delší pocit nasycení, energie z nich se uvolňuje postupně a pomalu. Zkuste původní obiloviny – jednozrnka, dvouzrnka, červená pšenice, špalda či bezlepkový čirok. Po uvaření příjemně křupou. Specialistou na tyto obiloviny s širokou nabídkou je PROBIO.
  • Luštěniny v salátu jsou chuťově vynikající kombinace. Využijte čočku, cizrnu, mungo, adzuki a nebo fazole. Vysoký obsah bílkovin v luštěninách pozvedne nutriční hodnotu salátu a získáte plnohodnotný pokrm.
  • Ořechy a semena jsou to nejvzácnější z celé rostliny. Obsahují cenné kyseliny, minerální látky jako zinek či vápník a další živiny. Opražte si na sucho semena slunečnice, dýně, lnu či sezamu a doplňte lískovými, vlašskými či kešu ořechy.
  • Zabalte si salát s sebou do krabičky, naplňte si jím třeba tortillu upečenou z bio mouky nebo pohankovou palačinku (zkuste pohankové, ty ze směsi PROBIO). Užijte si piknik se zdravým salátem na sluníčku, doplníte si tak do těla i tolik důležitý vitamín D.

RECEPTY

Tortilly plněné cuketou a sýrem

Tortilly

Suroviny na 8 – 9 ks

250 g hladké pšeničné bio mouky PROBIO – můžete namíchat světlou s celozrnnou pšeničnou jemně mletou 1:1

½ lžičky soli

60 g olivového oleje bio Biolinie

140 ml horké vody

Náplň

Suroviny na naplnění všech 9 tortill:

3 lžíce rostlinného oleje

2 větší cibule

5 stroužků česneku

1500 g cukety

Sůl

2-3 lžičky tymiánu

2-3 lžičky oregana

200 g balkánského sýra

Postup:

Mouku promíchejte se solí a dejte do mísy. Zalijte olejem a horkou vodou. Začněte zpracovávat těsto. Přendejte těsto na pracovní plochu a důkladně propracovávejte pár minut.

Těsto rozdělte na 8 – 9 kousků – podle velikosti pánve. Z těsta vyválejte velice tenké placky. Během vyvalování těsto hodně podsypávejte, aby se nepřichytilo. Tenké, průsvitné těsto vkládejte na rozpálenou pánev a cca 20 – 30 sekund opékejte z obou stran. Poté přendejte na utěrku, zabalte a přiklopte poklicí. Takto pokračujte se všemi plackami.

Ve větším hrnci rozehřejte olej. Cibuli opékejte dozlatova. Česnek prolisujte a přidejte k cibuli. Krátce opékejte. Cuketu nastrouhejte nahrubo a vložte do hrnce, osolte, přidejte bylinky a za občasného míchání duste, dokud se nevypaří tekutina.

Do náplně rozdobte sýr a naplňte tortilly. 

www.vareniste.cz

Salát z červené pšenice bio PROBIO

Doba přípravy:  75 minut

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 250 g červené pšenice bio PROBIO
  • Olivový olej
  • 1 plechovka bílé sterilované máslové fazole Biolinie
  • ½ hlávky ledového salátu
  • 2 střední rajčata
  • 2 střední mrkve
  • ½ salátové okurky
  • 1 paprika
  • Čerstvé nebo sušené bylinky
  • Na dochucení jablečný ocet
  • Sůl

Postup:

Pšenici uvařte dle návodu, poté nechte ještě chvíli dojít. Mezitím si připravte zeleninu. Vychladlou pšenici, zeleninu a fazole důkladně promíchejte, osolte a dochuťte olejem, vinným octem a bylinkami. Nechte chvíli odležet a podávejte.

Červená pšenice bio PROBIO – už jste ji chutnali?

Specialistou na červenou pšenici je společnost PROBIO ze Starého Města pod Sněžníkem. Stojí za jejím „znovuobjevením“ ze semínek z genové banky.

Můžete ji ochutnat v podobě zrna, mouky či si připravit ze směsi burger

Cenné antokyany

Červená pšenice vás na první pohled zaujme svou výraznou barvou, kterou ji dodávají přírodní barviva – antokyany.  Jedná se o přírodní látky, které se nacházejí především ve svrchní části zrna. Podle odborníků se prý červená pšenice obsahem antokyanů vyrovná červenému vínu. Antokyany jsou obecně známy coby významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidský organismus. Jejich účinek spočívá v pohlcování volných radikálů a odstraňování škodlivých látek z těla. Tvrdí se o nich, že chrání naše buňky před předčasným stárnutím.

Využití v kuchyni

Výhodou červené pšenice je, že i po uvaření vám zůstane krásně červená.  Získáte výbornou surovinu do zeleninových salátů, polévek, rizot či příloh. Je příjemně křupavá a díky své barvě výrazně vám zpestří jakýkoliv pokrm. Mouka z červené pšenice vám skvěle poslouží v kombinaci s klasickou pšeničnou moukou. Velmi dobře ji využijete v těstech na chléb, buchty, koláče, bábovky, sušenky, krekry či muffiny. Díky ní dodáte výslednému pokrmu krásné červeno-hnědé zbarvení ale i spousty cenných živin a vlákniny.

Více na www.probio.cz

zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.