Veganský tvarohový dort se sezónním ovocem
Suroviny: 250 g rostlinných sušenek, 125 g rostlinného másla, 450 g tofu natural, 250 ml sójové smetany, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 180 g cukru, šťáva ze 2 citronů, vanilkový lusk
Postup:Sušenky rozdrtíme a smícháme s máslem. Sušenkové těsto vmačkáme do dortové formy vystlané pečícím papírem a dáme na 10 minut péct do trouby rozehřáté na 180 ºC. Ostatní suroviny rozmixujeme a nalijeme na sušenkový základ. Pečeme přibližně 30 minut. Vychladlý dort ozdobíme čerstvým ovocem dle aktuální sezóny.
Lívance s ovocem

Suroviny: 1 hrnek hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 1 hrnek rostlinného mléka, 1 lžíce třtinového cukru, ovoce k ozdobení, javorový sirup na polití
Postup: V míse smícháme suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, skořici a cukr. Přidáme rostlinné mléko a vymícháme těsto. Lívance smažíme na sucho nejlépe na palačinkovači z obou stran asi 3 minuty. Podáváme s ovocem a javorovým sirupem.
Svěží jahodový koláč bez želatiny

Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g rostlinného margarínu, 5 lžic vody, 2 lžíce moučkového cukru, ½ vanilkového lusku, špetka soli.
Náplň: 250 ml jahodového džusu, 250 ml vody, 1 lžíce citronové šťávy, 12 g agaru, 500 g jahod.
Postup: Z mouky, cukru, soli a margarínu vypracujeme těsto, dle potřeby přidáme studenou vodu. Těsto vmačkáme do formy a vložíme na 15 minut do lednice. Pečeme přibližně 15 minut na 180 ℃, necháme krátce vychladnout a vyklopíme z formy. Na koláč ukládáme plátky jahod a zalijeme želé. To připravíme v rendlíku smícháním vody, džusu, citronové šťávy a agaru. Vaříme asi minutu.
zdroj foto: Česká veganská společnost