sobota 19. dubna 2025

Velikonoční hodování

Tak jako Vánoce i Velikonoce vnáší do našich životů klid a lásku, ačkoli zcela v jiném hávu. Není divu, že jejich oslavy jsou spojeny s utrpením a smutkem, ale zároveň i znovuzrozením života, víry a naděje.

Velikonoce tvořily vždy tyto dny: Květná neděle, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Velikonoční neděle a Velikonoční pondělí. Ke každému dni se vážou přesné zvyky a obyčeje, které se liší kraj od kraje.

Jelikož se Velikonoce hluboce spojují s křesťanstvím, mezi zvyky patří i dodržování půstu, který končí na Bílou sobotou. Aby kromě duchovního přežití svátků, přišly na řadu i radostné chvíle v kruhu rodiny a stolu plného dobrot. Mezi klasické pochoutky patří různé nádivky, jehněčí, domácí pálenky nebo velikonoční mazance. Doporučujeme také vyzkoušet různé variace koktejlů.

K SNĚDKU

Minimazance

Místo klasického mazance zkuste tyto malé minimazanečky. Jsou rychleji upečené, dobře drží tvar, při pečení zapojíte více dětí, kdy si každé může vytvořit a upéci „ten svůj“ J

Suroviny na 5 kousků:

15 g droždí

50 g třtinového cukru bio PROBIO

100 ml mléka

150 g polohrubé mouky pšeničné bio PROBIO

150 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté bio PROBIO

špetka muškátového oříšku

špetka soli

2 lžíce rozinek (naložených v rumu) bio PROBIO

80 g másla

2 žloutky

vejce na potření

plátky mandlí

Postup:

  1. Droždí rozdrobte do mističky. Přidejte lžičku cukru a promíchejte. Ohřejte mléko a trochu přilejte k droždí. Přidejte ještě lžičku mouky a vidličkou rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Ve zbylém mléce nechte rozehřát máslo.
  3. Ve větší míse smíchejte mouky s cukrem, muškátovým oříškem, solí a rozinkami.
  4. Do mísy s moukou přidejte kvásek, přilijte mléko s máslem a rozšlehané žloutky. Zpracujte těsto a nechte hodinu kynout pod utěrkou.
  5. Těsto vyklopte na pracovní plochu a propracujte. Rozdělte na 5 kousků. Z každého uválejte pěkné bochánky. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nahoře nařízněte ostrým nožem křížky. Nechte kynout 20 minut.
  6. Po vykynutí bochánky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí.
  7. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte dozlatova asi 25 minut.

Autor: @vareniste

Velikonoční zajíčci

počet porcí: 10 ks

Ingredience na mandlové těsto:

150 g mandlové mouky

80 g celozrnné pšeničné mouky

40 g hladké mouky

150 g másla

30 g vejce

75 g cukru moučka

1 ks Mandlového cukru Vitana

½ ks Kypřicího prášku do pečiva Vitana

Na dohotovení:

200 g Hamé Extra džem Jahoda

100 g cukru moučka

Postup:

Do prosáté mouky zamíchejte Kypřicí prášek do pečiva Vitana. Povolené máslo utřete s cukrem a vejci. Do rozmíchaného másla zamíchejte sypké suroviny. Těsto zabalte a nechte jednu hodinu odležet v lednici. Těsto rozválejte a vypichujte velikonoční tvary. Polovině motivů vypíchněte střed malým srdíčkem. Pečte při 180 °C dozlatova.

Upečené tvary rozdělte na spodky a vršky se srdíčkem. Spodní část potřete, rozetřete jahodovým Extra džemem Hamé a horní části pocukrujte. Nakonec dolní a horní části spojte.

Kořeněné uzle

Suroviny na kynuté těsto 12 ks:

300 g polohrubé mouky

1 ks (8 g) sušeného droždí Vitana

špetka soli

50 g cukru krupice

50 g poctivé majonézy Vitana

2 žloutky

125 ml mléka

Na dohotovení:

50 g másla na pomazání plátů

1 vejce na pomašlování

Na posypání: (vše smíchejte)

¼ lžičky mletého kardamomu

1 lžička mleté skořice Vitana

1 vanilkový cukr Vitana

50 g cukru krupice

Postup: Do mouky zamíchejte špetku soli a prosejte do misky. V mouce vytvořte důlek. Do něho nasypejte cukr. Ohřejte si mléko na 40 °C. Nalijte mléko na cukr s moukou a do mléka zamíchejte sušené droždí. Zakryjte utěrkou a dejte vyběhnout na teplém místě. Do vyběhlého kvásku zamíchejte žloutky a majolku. Propracujte v hladké těsto. Dejte kynout na teplé místo, znovu promíchejte (přitužte) a zase nechte kynout. Vykynuté těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý díl rozválejte na obdélník 20 × 30 cm. Oba rozválené díly pomašlujte rozpuštěným máslem a jeden díl posypejte cukrem s kořením. Druhý díl stranou s máslem položte na cukrovou část. Válečkem lehce zamáčkněte. Nakrájejte pásky 2 cm široké. Konec pásku podržte mezi prsty a natáčejte pásek okolo prstů, konec provlékněte středem. Uzle pokládejte na pečicí papír. Přikryjte utěrkou a nechte kynout. Vykynuté uzle pomašlujte rozšlehaným vejcem. Pečte na 180 °C po dobu 12–15 minut.

Bezlepkový beránek s tvarohem

Suroviny:

2 vejce

150 g třtinového cukru BIO PROBIO

2 sáčky vanilkového cukru

100 g oleje

250 g polotučného tvarohu

130 ml mléka

200 g pohankové mouky BIO PROBIO + na vysypání formy

40 g mouky z červené čočky BIO PROBIO

40 g čirokové mouky BIO PROBIO

1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů

máslo na vymazání formy

moučkový cukr na posypání

Postup:

Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte pohankovou moukou.

Vejce vyšlehejte s oběma cukry do pěny. Do mísy přidejte olej, tvaroh a mléko a prošlehejte. Poté přisypejte mouky a kypřicí prášek a důkladně promíchejte.

Těsto nalijte do připravené formy. Pečte při 180 °C asi hodinu.

Velikonoční jidáše s medem

Počet porcí: 24 kusů

Ingredience:

500 g hladké mouky

70 g másla (v pokojové teplotě)

2 žloutky

300 ml smetany 33%

80 g cukru krupice

25 g droždí

4 g soli

špetka strouhaného muškátového ořechu

kůra z 1 citronu

NA POLEVU

1 vejce

2 lžíce Skaličského medu – květový lipový od Jaroslava Juráně – Včelí farma Skalička, Olomoucký kraj

1 lžíce másla

150 g mandle plátky

špetka mletého kardamomu

půl lžičky mleté skořice

Postup:

  1. Nejdříve si založíme kvásek. V misce smícháme 100 ml vlažné smetany, droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a těstíčko necháme kynout někde v teple.
  2. Zbytek surovin na těsto dáme do velké mísy, přidáme kvásek a vše prohněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple, dokud nenakyne.
  3. Těsto prohněteme ještě jednou a rozdělíme na 24 stejných kusů.
  4. Z těsta vytvoříme válečky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Válečky stočíme do tvaru, jaký se nám líbí. Jidáše dáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
  5. Jidáše znovu potřeme vejcem a pečeme na 190 stupňů 15–20 minut, dokud nezezlátnou.
  6. Připravíme si do kastrolku med a máslo a rozpustíme nad ohněm. Přidáme koření.
  7. Po dopečení jidáše ještě teplé potřeme medovou směsí a posypeme mandlemi.

Mechové cupcakes

Ingredience:

Na těsto:

  • 300 g čerstvého baby špenátu
  • šťáva z 1 citronu
  • 50 ml vody
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 250 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 450 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • cukr podle chuti (spíš jen lehce)
  • čerstvé jahody
  • Haribo Flower Power

Postup:

Špenát spolu s citronovou šťávou a vodou rozmixujte najemno.

Oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. 

Máslo vyšlehejte s cukrem. Když je směs kompaktní, přidávejte po jednom žloutky a zašlehávejte.

Mouku smíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva.

Vše (rozmixovaný špenát, bílkový sníh, máslo se žloutky a cukrem, mouku) opatrně promíchejte.

Připravené těsto nalijte do papírových formiček na mufiny. Z těsta připravíte zhruba 24 – 32 kousků, podle toho jak velikou máte formu.

Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C, zhruba 30 minut. Jestli jsou upečené zjistíte tak, že do některého z nich píchnete špejli. Když vyjde čistá nebo obalená drobečky, je hotovo.

Všechny cupcakes nechejte vychladnout a poté zdobte krémem.

Krém připravíte jednoduše vyšleháním mascarpone s cukrem. Není nutné příliš sladit. K mechovým korpusům se více hodí jemně sladký krém.

Nakonec ozdobte každý cupcake kytičkou Haribo Flower Power a čerstvou jahodou.

Velikonoční nádivka s tempehem a kopřivami

Suroviny: 2 veky, 1 balení tempehu, 150 g mladých kopřiv, 0,5 l rostlinného mléka, 4 lžíce hrachové mouky, 2 lžičky černé soli, lžička kurkumy, lžička mleté cibule, lžička mletého česneku, dle chuti pepř a mletý muškátový oříšek⠀

Postup: Rostlinné mléko ohřejeme a rozmícháme v něm koření – sůl, pepř, muškátový oříšek, kurkumu, česnek a cibuli. Veky nakrájíme na kostičky a přidáme k mléku, promícháme.  Nakrájený tempeh osmažíme, poté přidáme nakrájené listy kopřiv nebo jiné zelené bylinky, podlijeme vodou a podusíme, poté přisypeme k vece. Hrachovou mouku rozmícháme v troše vody, nalijeme k vece a promícháme. Směs přemístíme do formy a pečeme přibližně 40 minut na 200 °C do zlatova. Po upečení necháme vychladnout.

Jehněčí roláda s velikonočním svěžím salátem

6 porcí
1,5 kg jehněčí kýty
3 snítky tymiánu
hrst plocholisté petrželky
100 g bílého jogurtu
1 lžička chilli
50 ml rostlinného oleje
mletý pepř
sůl
krusta
200 g panko strouhanky
hrst bylinek (tymián, petrželka)

Z jehněčí kýty rozkrojíme plát, který přes folii naklepeme a po odstranění fólie potřeme marinádou, kterou připravíme z nasekaných bylinek, jogurtu, chilli, oleje, mletého pepře a soli.

Maso zarolujeme, svážeme provázkem, potřeme zbytkem marinády a dobře zabalíme do pečicího papíru. Necháme v lednici přes noc marinovat, poté pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 1,5 hodiny. Ke konci pečení rozbalíme a dopečeme na 200 stupňů asi 10 minut na barvu.
Roládu krájíme na plátky a ještě horkou, těsně před podáváním, ji obalujeme ve směsi strouhanky a bylinek.

Lahodná vajíčková pomazánka

  • 8 ks bio vajec uvařených natvrdo
  • 120 g bio másla pokojové teploty
  • 2 lžičky bio hořčice
  • špetka soli a pepře
  • bio jarní cibulka a ředkvičky na ozdobení

Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte změklé máslo a hořčici. Vše promíchejte a výslednou směs dochuťte solí s pepřem. Před namazáním doporučujeme nechat odležet. Dle chuti můžete navíc přidat také nastrouhaný tvrdý sýr, žervé či trochu majonézy.

K PITÍ

Sklenka červeného na Zelený čtvrtek

Lahev skvělého červeného si ale pořiďte už i na dny před vyvrcholením velikonočních svátků. Červené víno se totiž tradičně pojí i se Zeleným čtvrtkem. Na večeři o Zeleném čtvrtku bychom se měli slavnostně ustrojit a nachystat krásně prostřený stůl, na kterém nesmí chybět zelená barva. Jsme stále v období půstu, ideálním pokrmem je proto ryba, která postní dobu symbolizuje, a chléb, který představuje všední život. Při večeři se pije voda, ale k závěru večera podle tradic patří sklenka červeného vína, který je připomínkou poslední večeře Páně a zároveň symbolem nového života.

Velikonoční mimosa twist

Ingredience na 5 porcí:

1 ananas

250 ml pomerančového džusu

250 ml ananasového džusu

1 lahev Rotäppchen Demi Sec

6 ks nakrájených jahod

led

Postup:

  1. Do každé sklenice nalijte 50 ml vychlazeného pomerančového džusu.
  2. Potom přidejte 50 ml vychlazeného ananasového džusu.
  3. Každou sklenici ozdobte jahodami a nakrájenými kousky ananasu.
  4. Dolijte sektem Rotkäppchen Demi Sec a přidejte kostku ledu.

VAJEČNÝ LIKÉR OD PAVLA BERKYHO

Doba přípravy: 20 minut

Množství: 750 ml

Ingredience:

  • 200 ml smetany na šlehání
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 130 ml kondenzovaného mléka (salko) 
  • 3 PL cukru krupice
  • 3 vejce
  • 250 ml kvalitnějšího rumu (použil jsem karibský rum Professore)
  • 50 ml mandlového likéru Amaretto
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 badyán
  • 0,5 ČL mleté skořice

Postup:

Do hrnce dáme 200 ml smetany, 100 ml mléka a 130 ml salka. Přidáme zrníčka z jednoho vanilkového lusku, 1 badyán a vše přivedeme k varu. Jakmile vidíme, že se směs začíná vařit odstavíme z plotny, přidáme 0,5 ČL mleté skořice i zbytek vanilkového lusku. Zamícháme a necháme louhovat minimálně 10 minut. Poté přecedíme přes sítko do jiné nádoby.

Připravíme si vodní lázeň, do mísy vyklepneme 3 žloutky a 3 PL cukru. Ruční metlou šleháme přibližně 6-7 minut (pokud máte kuchyňský teploměr, tak by měla teplota pěny dosáhnout maximálně 65-70°C). Za stálého šlehání poté přidáme ⅓ mléka se smetanou, pořádně zamícháme a následně dolijeme zbytek mléka se smetanou. Směs šleháme dalších 5 minut do krémovité konzistence. Mísu poté sundáme z vodní lázně a za stálého míchání přilijeme 50 ml Amaretta a 250 ml rumu.

Zamícháme a necháme odpočinout přibližně 10 – 15 minut, během kterých Vám z likéru spadne našlehaná pěna. Poté přelijeme do čisté skleněné láhve. Uchováváme v lednici, kde vydrží i několik týdnů. Konzumovat můžete již po pár hodinách, ale uleželý několik dnů je ještě lepší.

Míchaný drink Metro

Metropol Bianco si výborně rozumí s tonikem! Smíchejte 4 cl aperitivu s 1,5 dcl toniku, přidejte led, plátek citronu a užijte si pořádně osvěžující drink, který se pro začátek jara skvěle hodí!

Vína ke koledě

Jestliže jste si vykoledovali čokoládová vajíčka, vybrat vhodnou kombinaci vína lze i v tomto případě. Skvělá budou červená vína, výběr bude záležet i na kvalitě čokolády, čím vyšší podíl kakaových bobů, tím musí být červené víno hutnější, plnější a vyzrálejší. Ideální je minimálně pozdní sběr, lépe výběr z hroznů. Z odrůd třeba Dornfelder a André.

Pokud chcete vašeho nejmilejšího koledníka překvapit a kromě malovaného vajíčka mu dát i další milou pozornost, lahev bublinek je skvělým tipem. Na e-shopu osobnivinoteka.cz můžete pořídit všechny druhy Bohemia Sektu. Pokud váš zajíček slaví Velikonoce jinde než vy a současná situace vám nedovoluje být spolu, nezoufejte: přes e-shop mu můžete lahev nechat poslat a připojit i kartičku s osobním vzkazem. O příjemné překvapení bude postaráno!

Božkov Vaječný Pistácie

Vaječný likér s příchutí pistácií vyniká svojí lahodnou a dokonale vyváženou chutí oblíbené pistácie. Jemně nazelenalá barva symbolizuje jarní atmosféru a Velikonoce. 

Objem: 0,5 l

Obsah alkoholu: 15 %

Doporučená cena: 129,90 Kč

Připravte se na Velikonoce a užijte si je „nazeleno“. Během příprav nezapomeňte na nejnovějšího člena rodiny Jack Daniel’s Tennessee Apple, který potěší dospělou část osazenstva svátečních hostů. Ochutnejte jedinečné spojení nezměněného charakteru tradiční whiskey Jack Daniel’s se svěží chutí zelených jablek, kombinaci, tvořící dokonalý celek s výjimečně hladkých chuťovým zážitkem.

Doporučená cena: 649 Kč / 0,7l lahev

Vaječný sen: K pečení. Nebo jen tak!

Lahodný vaječný likér s vysokým podílem vajec a kondenzovaného mléka vyrábí prostějovská Palírna U Zeleného stromu podle tradiční receptury z pečlivě vybraných surovin. Už po desetiletí je nejprodávanějším „vaječňákem“ na českém trhu. Vychutnáte si ho jen tak po malých doušcích, využijete ho ale také v kuchyni při přípravě dezertů. Zkuste s ním připravit třeba koňakové špičky. Zachutná vám i v míchaných koktejlech, v horké kávě anebo zmrzlinových pohárech.

Orientační cena: 129 korun

Zdroj foto: archiv spol. (PROBIO, akademiekvality.cz, Vitana, Hamé, Haribo, Tefal, osobnivinoteka.cz, Rotäppchen, Pavel Berky, Palírna U Zeleného stromu, Božkov, Jack Daniels, Vinařský fond a PR ag.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.