„Jedním z velkých benefitů nerezového nádobí je, že slouží vám, ne vy jemu. Nevyžaduje žádnou speciální péči a jeho údržba je velmi jednoduchá,” vysvětluje na úvod dvaadvacetiletý Jan Fabini, zakladatel nové české značky s kvalitním nádobím Fabini. Nerezová ocel má mnoho dalších výhod. Je prakticky nezničitelná, hodí se na všechny typy vaření, celokovové nádobí můžete používat i v troubě a navíc je zdravotně nezávadná – nehrozí tak uvolňování toxinů.
Ve své vícevrstvé variantě navíc vede teplo výrazně lépe než konkurenční materiály, a právě to výrazně přispívá k vynikající chuti jídla. Nádobí z tohoto materiálu si navíc můžete pořídit za dostupnou cenu.
Jak vytvořit dočasnou nepřilnavou vrstvu na nerezové pánvi?
Nerezové nádobí je naprosto univerzální a podle Jana Fabiniho nahradí i nepřilnavé povrchy. „Poslouží vám k tomu proces takzvaného vypálení pánve, díky kterému vyhladíte různé póry i mikroskopické oděrky, které by mohly způsobit připalování,” vysvětluje Fabini. Díky dočasné nepřilnavé vrstvě si na nerezové pánvi hravě připravíte i křehké pokrmy jako palačinky nebo ryby. „Vypálení pánve zvládne každý a když si tento krok osvojíte, zjistíte, že vám u naprosté většiny pokrmů nerezové nádobí plnohodnotně nahradí pánve z teflonu a podobných materiálů s nízkou životností,” je přesvědčený Fabini.
Budete potřebovat: olej na smažení, například řepkový nebo kokosový a papírovou utěrku.
Postup na vytvoření dočasné nepřilnavé vrstvy podle Jana Fabiniho:
- Pánev zbavte nečistot a osušte.
- Do pánve nalijte tři lžíce oleje s vysokým stupněm zakouření (z těch dostupnějších se jedná o řepkový) a rozprostřete jej po celém povrchu i okrajích. Můžete si opatrně pomoci papírovým ubrouskem.
- Olej v pánvi zahřívejte zhruba 2–3 minuty na středním stupni nebo pokud se z oleje nezačne lehce kouřit. Následně sporák vypněte. U nádobí z vícevrstvé oceli je důležité nerozpalovat pánev na maximum, na materiál je to zbytečný nápor.
- Pánev i s olejem odstavte a nechte chvíli vychladnout, aby zůstala pouze teplá, nikoli horká.
- Přebytečný tuk vylijte a pánev jemně vytřete ubrouskem, aby se leskla skoro jako zrcadlo. Nyní ji můžete znovu zahřát a použít stejně jako nepřilnavou.
„Tyto kroky můžete opakovat, kdykoli potřebujete podpořit nepřilnavost. Nerezové nádobí je přesně pro tyto účely vyrobené a bude nanejvýš spokojené, když s ním takto budete zacházet,” uzavírá Jan Fabini.
Nádobí Fabini z vícevrstvé nerezové oceli se zárukou 10 let pořídíte výhradně na e-shopu www.fabini.cz.
Zdroj foto: archiv spol.