Pokud chcete pro svého partnera či partnerku vykouzlit valentýnské menu jako z té nejlepší restaurace a zároveň udělat něco pro naši planetu, nechte se inspirovat recepty od České veganské společnosti, na kterých si skvěle pochutnají i gurmáni z řad „masožravců“.
Houbová bruschetta

Suroviny
250 g hnědých žampionů
2 stroužky česneku
svazek hladkolisté petržele
mletý kmín
hrubá sůl
pepř
olivový olej
4 plátky kvalitního pečiva
Postup
V pánvi zahřejeme olej. Houby nakrájíme najemno a dáme na pánev spolu s prolisovaným česnekem a orestujeme. Přidáme najemno nasekanou petrželku, špetku mletého kmínu, sůl a pepř. Promícháme a necháme na pánvi, dokud se nespojí ingredience a chutě. Pečivo opečeme z obou stran. Bruschettu servírujeme posypanou čerstvou petrželkou, čerstvě mletým pepřem a pokapanou kvalitním olejem.
Krém z pečené červené řepy
Suroviny
5 středně velkých červených řep
1 pórek
3 stroužky česneku
3 hrnky zeleninového vývaru
1 hrnek rostlinné smetany
2 lžíce olivového oleje
1 lžička římského kmínu
citronová šťáva
sůl, pepř
čerstvé bylinky a semínka na ozdobení
Postup: Troubu předehřejeme na 200 ºC. Řepu očistíme, nakrájíme, pokapeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu spolu s česnekem, pepřem a solí. Pečeme přibližně jednu hodinu. Na oleji osmažíme na plátky nakrájený pórek, přidáme římský kmín, zalijeme zeleninovým vývarem a přimícháme pečenou řepu. Přivedeme k varu, přidáme rostlinnou smetanu a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Ozdobíme čerstvými bylinkami, semínky a sójovou smetanou.
Špagety s omáčkou z hnědé čočky

Suroviny:
1 balení celozrnných špaget
2 stonky řapíkatého celeru
1 šalotky
3 stroužky česneku
1 středně velká mrkev
2 plechovky drcených rajčat
1 a ½ hrnku uvařené čočky
⅓ hrnku červeného vína
2 lžíce lahůdkového droždí
olivový olej
1 lžička cukru
1 lžíce sušených bylinek (oregano, bazalka, tymián)
sůl, pepř
špetka chilli
Postup: V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, celer a cukr a restujeme na mírném ohni dalších 10 minut. Do pánve přimícháme drcená rajčata, promícháme a zalijeme červeným vínem. Promícháme a pár minut povaříme. Přidáme uvařenou čočku, rozmačkaný česnek, lahůdkové droždí a bylinky. Dochutíme pepřem, solí a chilli dle chuti.
Valentýnské cupcakes

Suroviny:
1 a ½ hrnku polohrubé mouky
1 a ¼ hrnku cukru krupice
⅔ hrnku kakaa
1 lžička kypřícího prášku
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
¾ hrnku rostlinného mléka
¾ hrnku uvařené kávy
⅓ hrnku oleje
1 lžíce jablečného octa
Krém
1 plechovka kokosového krému nebo tuhé části kokosového mléka
250 g kvalitní hořké čokolády
Postup
V míse smícháme všechny suché ingredience. V druhé míse promícháme rostlinné mléko s octem a necháme 5 minut stát. Přimícháme kávu s olejem a opatrně promícháme se suchými surovinami. Přendáme na muffinový plech s papírovými košíčky a pečeme přibližně 20 minut na 180 °C. Necháme vystydnout.
V rendlíku ohřejeme kokosové mléko, odstavíme z plotny a přidáme nalámanou čokoládu. Vše důkladně promícháme, dokud nezískáme hladký krém. Krém dáme asi na hodinu do lednice a poté vyšleháme. Cupcakes zdobíme krémem, lesním ovocem či srdíčkem z červené řepy..
Vanilkový dort s bílou čokoládou a ovocem

Suroviny
Těsto
2 a ½ hrnku polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
špetka soli
1 a ½ hrnku rostlinného mléka (nejlépe sójové, kokosové nebo oříškové)
1 a ½ hrnku cukru
⅔ hrnku rostlinného oleje
½ hrnku rostlinného jogurtu nebo jablečného pyré
2 lžíce citronové šťávy
vanilka
500 g mražených malin
Krém
300 g veganské bílé čokolády
1 a ¼ hrnku tuhé části kokosového mléka
Postup
Pro přípravu krému dáme kokosové mléko do rendlíku a zahřejeme na mírném ohni. Přidáme čokoládu a důkladně vyšleháme do hladké konzistence. Krém přendáme do misky a necháme vychladnout, poté přikryjeme fólií a dáme odpočinout na několik hodin do lednice. Po vychlazení krém vyšleháme.
V míse smícháme všechny suché ingredience. V druhé míse smícháme rostlinné mléko, jogurt, olej a citronovou šťávu. Obě části metličkou promícháme dohromady a těsto rozdělíme do dvou dortových forem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 minut.
Maliny rozvaříme s trochou cukru (asi 15 minut) do husta, rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Dort po vychlazení překrojíme, naplníme malinovým rozvarem a krémem a ozdobíme ovocem.
Zdroj foto: archiv spol.