Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí
Recept je na přípravu 6 porcí s za dobu cca 360 minut.
Husa | |
Husa | 4 kg |
Rozmarýn | 2 lžičky |
Majoránka | 2 lžičky |
Jablka, hrušky | 500 g |
Sůl, kmín | dle chuti |
Karamelizovaná cibulka | |
Červená cibule | 1 kg |
Sádlo z husy | 100 ml |
Červené víno | 100 ml |
Cukr krystal | 200 g |
Balsamico tmavé | 200 ml |
Sůl |
Postup
Husu důkladně omyjeme a následně osušíme. Zevnitř i z venku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky. Do trupu husy vložíme dvě celá jablka případně hrušky. Vlžíme ji do pekáče s varnou poklicí Aroma od Lamart a necháme ji přes noc v chladu.
Asi dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby. Troubu předehřejeme na 130°C a husičku pečeme přikrytou asi 4-6 hodin. Husu pečeme prsíčky dolů a průběžně podléváme výpekem. Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme. Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme.
Na karamelizovanou cibuli si nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.
Husu podáváme s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami.
– Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde krásně od kosti.
– K ovoci, které přidáme pod husu, můžeme přidat např. i sušené švestky
Produktový tip Lamart

Pekáč s varnou poklicí Lamart Aroma Hliníkový pekáč o objemu 8,5l se hodí pro přípravu hus, kachen či jiného pečeného masa. Stejně dobře v něm jde připravit i větší množství zapékaných brambor či zeleniny. Díky rozměrům 41,5 x 25,5 x 18 cm se toho do něj vejde opravdu hodně, hodí se tak spíše pro čtyř a vícečlenné rodiny. Tělo pekáče je vyrobeno z vysoce odolného hliníku a vnitřní stěna pekáče je potažena keramickým povrchem odolným proti připalování. Dno je samozřejmě zesílené, aby nedocházelo k připalování. Varná poklice je vyrobena z odolného varného skla s aroma otvorem páry pro dokonalou kontrolu vaření. Doporučená cena je 1 190 Kč.
Zdroj foto: archiv spol.