Chřest můžete sice v obchodech najít téměř po celý rok, ale ta pravá chřestová sezóna trvá jen velmi krátkou dobu. Chřest je tzv. jarní zeleninou a v závislosti na počasí se sklízí zhruba od konce dubna do „prvních třešní“, tedy do června. V té době má největší sílu a pochutnáte si na něm nejvíc.
Zelený a bílý chřest zná asi každý. Existuje ale také fialový chřest. Různé barvy jsou způsobeny různým typem pěstování. Bílý se měsíc před sklizní halí s pomocí zeminy nebo černé fólie do tmy. Zelený a fialový mají naopak rádi dostatek světla.
A proč byste vlastně měli chřest zařadit do jídelníčku? Tady je 8 hlavních důvodů podle Moniky Rychlovské Tělupilové, výživové specialistky KetoMix.
1/ Chřest je skvělým pomocníkem při dietě
Má velmi málo tuku a kalorií, takže se skvěle hodí pro ty, kteří chtějí hubnout. Kromě toho je v něm vláknina, která má při redukci váhy důležitou roli. Vláknina v žaludku nabobtná a zpomaluje jeho vyprazdňování, čímž se prodlužuje pocit sytosti a člověka nehoní mlsná. Je třeba ideální součástí jídelníčku při keto dietě, kam patří zelenina s nízkým obsahem sacharidů.
2/ Chřest je plný důležitých vitamínů
Chřest je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B. Ty podporují správné fungování nervového systému, udržování psychické rovnováhy, snižují únavu a pocit vyčerpání. Jsou tedy skvělými pomocníky v boji proti jarní únavě a dokáží také nastartovat lepší náladu po dlouhé zimě.
3/ Chřest obsahuje vitamín C
Vitamín C je významným antioxidantem, který pomáhá posilovat imunitní systém. Kromě toho má vitamín C nezastupitelnou roli při tvorbě kolagenu v těle. Pokud tedy chcete mít mimo jiné krásně vypnutou pokožku, vsaďte na dostatečné množství chřestu na talíři.
4/ Chřest posiluje libido
Pokud vás zajímají výhody chřestu pro muže, pak budete možná překvapeni. Chřest může být výborným pomocníkem v ložnici. Kromě výtečné chuti je chřest považován za skvělé afrodiziakum. Pánové, kteří touží po větším vzrušení, by jím měli svůj jídelníček zpestřovat pravidelně.
5/ Chřest pomáhá při kocovině
Pokud máte ráno po prohýřené noci chuť na nějakou nezdravou snídani, zkuste ji obohatit o pár stonků chřestu. Existují důkazy o tom, že minerály a aminokyseliny obsažené v chřestu pomáhají stimulovat enzymy odbourávající alkohol. A to může velmi pozitivně ovlivnit jinak nepříjemnou kocovinu. .
6/ Chřest podporuje zdravé trávení
V chřestu obsažená rozpustná a nerozpustná vláknina celkově zlepšuje trávení. Konzumace dostatečného množství vlákniny přispívá ke správné funkci střev a tvorbě zdravého střevního mikrobiomu.
7/ Chřest je bohatý na kyselinu listovou
Kyseliny listové (folátu) je v chřestu opravdu hodně. A to je důležitá informace hlavně pro ženy, které se chystají otěhotnět nebo jsou na začátku těhotenství. Kyselina listová pomáhá předcházet vývojovým vadám.
8/ Chřest dokáže zkrotit krevní tlak
Chřest obsahuje významné množství draslíku, minerálu, který má vliv na regulaci krevního tlaku. Lidé s vysokým krevním tlakem by si tak chřest měli dopřávat bez výčitek v jakémkoliv množství.
POZOR!
Chřest se bohužel nehodí úplně pro každého. Při jeho konzumaci vzniká v těle velké množství kyseliny močové. A to je špatná zpráva pro ty, kteří trpí tzv. nemocí králů neboli dnou. Ti by měli chřest z jídelníčku raději zcela vynechat.
Pokud jste chřest ještě neochutnali a chtěli byste, je nejvyšší čas to napravit. Chřestová sezóna právě začíná.
Chřestové tagliatelle
Chřest je výborný v kombinaci s bezsacharidovými těstovinami z konjaku. S nimi vykouzlíte během chvilky zdravé jídlo s minimálním množstvím sacharidů.
Ingredience:
- konjakové tagliatelle,
- zelený chřest,
- citrón,
- olivový olej,
- mléko,
- parmazán,
- sůl.
Postup
Stonky chřestu omyjte a poté z každého ořízněte zdřevnatělé části. Takto připravený chřest nakrájejte na silnější kolečka a vložte do vroucí vody ochucené šťávou z citrónu a olivovým olejem. Vařte asi 5 minut. Mezitím v rendlíku přiveďte k varu mléko, přidejte parmezán a okapaný a osušený vařený chřest. Dochuťte solí. Konjakové tagliatelle vyjměte z obalu, propláchněte pod tekoucí vodou, abyste je zbavili typického aroma, a přidejte do omáčky. Lehce prohřejte a můžete servírovat.