Spousta dětí ohrnuje nos nad rybami, ale tuňákový salát si dají rády. Jako každá ryba je i tuňák bohatý na omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou pro vaše potomky velmi prospěšné. Zkuste smíchat tuňáka s rozmačkaným avokádem namísto majonézy a tento zdravější salát servírujte s celozrnnými krekry. Děti se zabaví při stavění sendvičů s náplní, které je pro ně hrou.
Smoothies
„Mnoho dětí nemá dostatečný přísun vápníku a zároveň je v jejich jídelníčcích málo ovoce. Smoothies vám pomůžou vyřešit oba problémy naráz. Snadno je připravíte nebo si je dokonce dokážou namixovat i děti samotné. Máte-li po ruce nízkotučné mléko, proteinový prášek a mražené ovoce, pak není co řešit,“ radí expertka na výživu společnosti Herbalife Susan Bowermannová.
Mrkev
Děti a zelenina nebývají vždy nejlepšími kamarády. Výjimkou ale bývají čerstvé, slaďoučké a křupavé mrkvičky. Kromě toho, že dětem chutnají, jsou výborným zdrojem betakarotenu, důležitého pro zdravou kůži a zrak, a zároveň vlákniny. Vyzkoušejte jim je naservírovat samotné nebo s dresinkem, salsou či guacamole.
Ovesná kaše
Uvařte dětem kaši z ovesných vloček, které jsou bohaté na vlákninu a vitamíny B. „Příprava tohoto jídla trvá jen pár minut. Místo vody použijte odtučněné nebo sójové mléko, díky němuž zvýšíte obsah vápníku a bílkovin. S cukrem buďte opatrní, slaďte jen trošku. Do kaše nezapomeňte vmíchat nakrájené ovoce, třeba banány nebo jablka,“ doporučuje expertka na výživu společnosti Herbalife Susan Bowermannová.
Jahody
Jahody jsou skvělým zdrojem vitamínu C, draslíku a vlákniny. Děti milují jejich chuť. Využijte to a přidejte je do smoothies nebo jogurtů. Nejsou-li k mání čerstvé jahody, klidně sáhněte po těch mražených.
Oříšky
Když mají děti chuť na něco slaného a křupavého, zkuste jim místo chipsů nabídnout oříšky. Stromové ořechy jako jsou například mandle, vlašské ořechy nebo pistácie, poskytují tělu prospěšné tuky, bílkoviny a minerály.
Luštěniny Luštěniny jsou ve stravě dětí dokonce dvojitým pomocníkem. Jsou totiž skvělým zdrojem jak železa, tak vlákniny. Většina dětí nemá problém sníst fazole z konzervy vylepšené kečupem, salsou nebo barbecue omáčkou. Zkusit můžete i fazolovou polévku nebo je rozmixujte spolu s trochou soli, citronem a olivovým olejem, čím vytvoříte chutný hummusový dip k čerstvé zelenině.
Zdroj foto: archiv Pixabay