Čtvrtek 19. září 2024

5 Otázek pro …

Tentokrát jsem vyzpovídala dvě mladé ženy z Valašska, Táňu a Bohďu, které stojí za zrodem nádherného projektu Epi slow fashion.

Obě dámy se na Valašsku narodily, vyrostly tam, v dospělosti se vydaly do světa, okusily život ve městech i v malé řecké dědině. Silné kořeny je táhly zpět, a tak teď žijí svůj sen a snaží se bořit předsudky, že za módou je třeba jít do města. Tvoří na dědině, žijí na dědině a tento život by za nic neměnily.

  • Proč jste se rozhodly jít tímto směrem? Co vás k tomu přivedlo?

Hledaly jsme alternativu k oblečení z velkých řetězců a nemohly jsme najít to, co by splňovalo naše představy a kritéria. Chyběly nám férově vyrobené elegantní kousky vhodné i do kanceláře, které bychom si mohly dovolit. Pak už to bylo jasné, začaly jsme budovat vlastní značku. Ale budovaly jsme ji hodně pomalu, obě jsme byly na mateřské. Původně máme obě dvě jiné zaměření, ale právě na mateřské se to zvrtlo a už se toho držíme pár let. Nápad na vlastní značku byl hodně impulzivní a vrhly jsme se do toho opravdu po hlavě. Zároveň se nám v hlavě rodila myšlenka, že pokud uspějeme, mohly bychom zaměstnat i pár místních žen, protože u nás na vesnici to jako mámy nemáme s pracovními příležitostmi moc snadné.

  • V čem vidíte přidanou hodnotu vašich produktů? Proč si je člověk zamiluje hned na první dobrou?

Do každého kousku dáváme kus sebe. Možná to zní jako klišé, ale když děláte něco s láskou, tak věříme, že to je opravdu znát. Naše tvorba je neustálý proces zdokonalování jak sebe samotných, tak i technické stránky výroby. Snažíme se vybírat co nejkvalitnější materiály a dbáme na preciznost. Podařilo se nám dát dohromady silný tým s velmi zručnými švadlenkami. A tyto faktory dohromady pomáhají vytvořit jedinečné produkty.

  • Jak moc se prolínají vaše kořeny anebo Valašské tradice do vašich návrhů?

Zpočátku jsme neměly v úmyslu nijak propojovat naše kořeny s naší tvorbou, ale dospěly jsme k tomu nějak přirozeně. Asi jsou ty kořeny natolik silné, že se samy nakonec prodraly ven (smích). Nejdříve jsme náš původ a naše okolí reflektovaly na fotografiích a cíleně si vybíraly lokace. Teď ale vidíme inspiraci i v našem kroji a tradičním oděvu. Inspiruje nás minulost, která není tak vzdálená a líbí se nám filozofie oblečení „do pola aj do kola“, ve kterém můžete pokosit louku a klidně potom udělat parádu u muziky. V tom je to kouzelné spojení s udržitelností, nepotřebujeme nutně vekou spoustu oblečení na různé příležitosti, ale stačí pár kvalitních univerzálních kusů.

  • K oblečení bychom měli přistupovat jako k dlouhodobé investici, souhlasíte s tímto tvrzením?

Naprosto. Ale je důležité mít reálná očekávání. Takový pořádný kabát vydrží znatelně více než třeba triko, které pereme pořád dokola. Ale i to triko, když je kvalitně ušité a je z kvalitního materiálu, tak může vydržet opravdu hodně a bude dobře vypadat i když už něco zažilo.

Z levného trika se lehce a rychle stane drahý hadr na podlahu. Ale cena není jediný ukazatel, i drahá značková móda nemusí být nutně kvalitní. Než se rozhodneme investovat do nového kousku, je dobré to nejdříve promyslet, jak zapadne do našeho šatníku. Poté je dobré si pohlídat kde je šité a kým a také se zaměřit na materiál. Když dobře zvolíme, oblečení může opravdu být investice na mnoho let. Co nosíme nás ovlivňuje každý den, pomáhá nám zvednout (nebo naopak shodit) sebevědomí, vyjadřovat naši náladu nebo životní postoj. K oblečení bychom neměli přistupovat úplně lehkovážně, ale ani si příliš nelámat hlavu.

  • Máte nějaký business sen, který byste si v rámci vašeho projektu chtěly splnit?

Sníme rády a často 😊 Naším aktuálním snem je vytvořit více pracovních míst pro místní ženy a společně budovat značku, která bude synonymem kvality a stylu. Chceme také propojovat co nejvíce lokálních subjektů a jít cestou spolupráce namísto konkurence. Je to možná trochu naivní, ale zatím nám to funguje.

www.epislowfashion.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.