Jeho mise je jasná – zachránit ječmen. Ten je totiž pro pivo tou hlavní surovinou a v posledních 10 letech trpí kvůli klimatické změně. A právě tady se zapojují superschopnosti JEČ-MANA, jak sám prozradil v exkluzívním rozhovoru. „Mým úkolem je zajistit, aby na polích bylo dost vláhy a živin, aby ječmen prosperoval a abychom si u nás v Česku i jinde na světě mohli nerušeně vychutnávat české pivečko. A abych nezapomněl, ten projekt, za kterého jsem se zrodil se jmenuje Pro ječmen,“ říká nový hrdina JEČ-MAN.
JEČ-MANE, děkujeme, že jste si na nás udělal čas. Mohl byste se představit čtenářům, kteří nejsou s vaší prací obeznámeni?
Jsem JEČ-MAN, jsem stvořen ze slámy z českých a moravských polí. Zrodil jsem se z lásky k zlatavému moku a z úcty k práci českých zemědělců. Jsem krapet jiná nátura, než superhrdinové zpoza Atlantiku. Nebojuju bitvy se zloduchy. Jsem trochu víc v klidu, jdu na to hlavně hlavou a ruce používám normálně k práci. Mým úkolem je zachránit český ječmen a popravdě – nedivím se, že vybrali mě, nikdo se na to nehodí líp. Představte si nějakého klasického akčňáka. On by taky zachraňoval, ale nejdřív by se musela strhnout nějaká obrovská mela. Na to já prostě nemám čas. Jdu rovnou k věci.
Kdo si vás vybral?
Plzeňský Prazdroj a zemědělci. Už letos začínáme na polích naši misi. Začít jsme ale museli tím, že jsme jasně dali najevo, jak moc je ječmen důležitý. To byla moje první úloha. Díky ní jste mě měli možnost potkat ve spoustě hospod a nákupních center po celém Česku. Byl jsem tam proto, aby se o ječmenu, o tom co mu škodí a jak mu teď budeme pomáhat, dozvědělo co nejvíce lidí. Potkal jsem tam tisíce lidí. Bavilo mě sledovat, jak se jejich tváře podivují, když jsem jim vyprávěl o tom, jak důležitou roli ječmen při vaření piva hraje. Bez ječmene není slad a bez sladu prostě není pivo. Tak jednoduché to je. Slad pivu dává jeho specifickou barvu a má výrazný vliv i na jeho chuť a aroma. Tohle spousta lidí netušila a já jim to vysvětlil. Tahle mise se prostě povedla!
To nikdo rozporovat nemůže. Pojďme se na tu Vaši misi, jak Vy tomu říkáte, zaměřit dopodrobna. Jak moc ten ječmen je ohrožený, proč nás to má zajímat?
Ječmen to v posledních letech opravdu vůbec nemá lehké. Střídají se období sucha a přívalových dešťů a to mu neprospívá. Ovlivňuje to jeho výnosy i kvalitu a to není dobře. Když totiž ječmen nemá špičkovou kvalitu, tak se z něj nedá udělat slad a prodá se za zlomek ceny na krmení. Věděla jste, že pěstební plocha ječmene se navíc za posledních 30 let snížila o polovinu?
Nevěděla. Jak mu tedy chcete pomoci?
To hlavní, co bude pomáhat, je regenerativního zemědělství. Neděste se toho spojení. V podstatě to znamená, že na pole vysázíme různé rostliny a ty budou v zemi zadržovat živiny a vláhu. To co tam teď prostě není. Pole se nebudou rozorávat, nebudou se do nich pumpovat přemíra průmyslových hnojiv. Celé se to bude pozorovat a zjišťovat, co prospívá nejvíce. Měřit to budu, tedy budeme, špičkovými přístroji. A to se úplně klidně dá srovnat s tím, co používají moji kolegové ve filmech. Různé sondy, satelitní snímky, meteostanice a drony. Budou nám dávat hlášení a vše vyhodnocovat. Je to ale běh na dlouhou trať. Výsledky budeme moct měřit až zhruba za pět let. České pivo za to ale stojí, ne?
Nyní máme za sebou první sezónu na třech místech na Vysočině, Královéhradecku a ve středních Čechách na celkové ploše 213 ha. To je víc než 300 fotbalových hřišť.
To je vskutku monumentální úkol. Opravdu jste na to sám?
Pomáhají mi vědci z České zemědělské univerzity a Mendelovy univerzity v Brně. Já sice do laboratoří taky zavítám, ale nejvíc doma se cítím na poli. Nebo v hospodě mezi lidmi. Partnerů je ale víc – zemědělci ze skupiny Spearhead, šlechtitelé z Limagrain, Laboratoř Postoloprty nebo společnost Cleverfarm.
Poznámka redakce: JEČ-MEN se v tento moment rozhodl rozhovor ukončit. Chcete-li se dozvědět více o regenerativním zemědělství, navštivte stránky ProJecmen.cz a sledujte naší snahu o záchranu českého ječmene!Už v půlce března mířím na pole, začne totiž setí jarního ječmene a u toho nesmím chybět!