pátek 22. listopadu 2019

Zaostřeno na „hubnutí pod dohledem“

Lehčí život by chtěl mít asi každý z nás. Patříte-li ale mezi ty, proti kterým se „spikla” váha a právě hledáte způsoby, jak pod dohledem odborníka zhubnout ať už jen pár kil nebo tělu odlehčit i víc, pomohou vám naše otázky a odpovědi.

Zaostřili jsme je na to, čím se  v nepřehledné nabídce „výživového marketingu” řídit, abyste k vysněnému cíli – o něco lehčímu životu – skutečně a ve zdraví došli.   

1/ Jaká kritéria pro výběr toho správného programu jsou nejdůležitější?

Kritérií pro výběr vhodného výživového programu existuje celá řada. To, že je program všechny splňuje, předurčuje jeho kvalitu. Co je však nejdůležitější, by měla být jeho komplexnost, to znamená, aby neřešil pouze redukci váhy, ale i motivaci, pohybovou aktivitu, preference klienta, respektoval jeho životní styl a po redukci zahrnoval i „řízené” vedení přechodu na běžnou stravu. „Samotná redukce totiž pro řadu lidí nemusí být takový problém jako si získanou hmotnost udržet. Produkty v programu by měly také plnit určitá kritéria, která jsou popsaná v legislativě, nebo vycházejí z fyziologických požadavků. Kvalita produktů se nedá shrnout do několika vět, je nutné řešit jednotlivé komponenty zvlášť včetně jejich poměrů a biologických forem, zdrojů, zpracování a čistoty,” říká výživový poradce programu Cambridge Weight Plan Lukáš Vrána.

2/ Jaké postupy zaručeně fungují?

Odborníci na výživu se shodují, že fungovat mohou postupy, které mají správně vyvážený poměr makroživin ve stravě  – vhodné množství bílkovin (pro redukci dostačuje 0,9–1,0 g/kg hmotnosti) a snížené množství sacharidů (do cca 1 g/kg) a tuků (minimum, nutno doplnit zejména esenciální tuky). Program by navíc měl dbát i na dostatek vlákniny a vyvážené množství mikronutrientů (minerálů a vitaminů). Fungovat tak mohou nízkoenergetické programy založené ať už na běžné stravě nebo na speciálních produktech. Pokud je program jakkoli nevyvážený (má například nadbytek bílkovin – cca více než 2,5 g/kg, případně dle EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) do 2,2 g/kg), nelze jej doporučit.

3/ Jaký je zdravý váhový úbytek?

Za adekvátní a zdravý úbytek váhy se považuje 1,5–2 kg za týden, úbytek je ovšem zcela individuální záležitost – průměr je cca 6–8 kg za měsíc, v případě vyšší nadváhy i více. Součástí výživových programů bývá i doporučení ohledně vhodné pohybové aktivity – je všeobecně známo, že pohyb zabraňuje úbytku svalové hmoty. Ovšem například v případě silné obezity se pohyb z počátku programu vůbec nedoporučuje. U redukčních programů nelze stanovit ani nějakou obecně správnou délku trvání – program by měl být vždy nastaven dle individuálních potřeb a tak, aby se klient postupně dostal na svou ideální váhu. Kompletní změna životního stylu, pokud je potřeba, je pak celoživotní záležitostí.

4/ Jsou výživové programy vhodné pro každého stejně?

„Určitě nejsou, existuje celá řada omezení pro různé skupiny lidí, která použití programů vylučují, a tito klienti patří do rukou lékaře – namátkou těhotné a kojící ženy, lidé s aktivním stadiem Crohnovy choroby, s nemocemi jako ulcerózní kolitida, drogově závislí, alkoholici, pacienti léčící se s anorexií nebo bulimií, lidé v pooperačním stavu, po transplantaci a mnoho dalších,” upozorňuje výživový poradce Lukáš Vrána. Postup hubnutí se také může lišit u žen a mužů a u různých věkových kategorií. Pomaleji většinou hubnou ženy a lidé vyššího věku. Přestože mohou podstoupit stejný výživový program jako všichni ostatní, je nutné u nich dbát na vhodně stanovené množství bílkovin (muži mívají jejich potřebu vyšší), což by v daném programu mělo být zohledněno.

Zdroj foto: archiv Pixabay

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.