pondělí 26. října 2020

Více možností, méně plýtvání

Každý rok se vyhodí 1,3 miliardy tun potravin, což je přibližně 30 % celosvětové produkce jídla pro lidskou potřebu. Více než 50 % z toho tvoří domácnosti. Ke snížení plýtvání potravinami stačí učinit malé změny v chování. Jednoduchý a efektivní způsob uchování potravin představuje vakuování.

Odstraněním vzduchu z nádob nebo sáčků se omezuje množení bakterií a prodlužuje životnost potravin, zbytků hotových jídel, předvařených potravin, ale i čerstvého ovoce, zeleniny nebo masa i ryb. Potraviny si navíc zachovají svoji přirozenou barvu, strukturu i chuť a důležité živiny. Zachovejte potraviny až dvakrát déle čerstvé.[1]

Bleskové marinování

Vakuum udrží potraviny déle čerstvé, ale otevírá také nové možnosti pro přípravu pokrmů. Aby skutečně vynikly jedinečné nuance chutí různých ingrediencí, musí marinované maso nebo ryby nějakou dobu odpočívat, nejlépe přes noc nebo celý den. Vakuování tento proces urychluje. Koření a různé chutě se ve vakuu vstřebávají mnohem rychleji a potraviny je možné během chvilky dále zpracovat. Marinovat lze nejen maso a ryby, ale také zeleninu. Překvapte například dokonalou kukuřicí s chilli připravenou metodou sous-vide.

Perfektní sous vide

Metoda vaření sous vide je stále oblíbenější po celém světě jako způsob  dokonalé a jemné přípravy šťavnatého masa nebo ryb a křupavé zeleniny. Sous vide znamená “ve vakuu”. Umístěním do vakuového sáčku, odstraněním vzduchu a vařením při nízké teplotě mezi 40 a 85 °C se zachovají původní chutě i nutriční hodnoty a potraviny se nevysuší. Zkuste například přidat ke kukuřici kousek másla nebo trochu ochuceného oleje, čerstvé bylinky a nakrájenou chilli papričku. Z výsledku budete nadšení.

Široké možnosti vakuování

Vakuování zlepšuje výslednou chuť pokrmu a zachovává strukturu potravin, ušetří ale také spoustu času a usnadní práci v kuchyni. Nakoupili jste příliš čerstvého ovoce a nestihnete ho hned sníst? Dostali jste krásný kus masa, ale nespotřebujete ho hned celý? Zbyla vám po večeři jedna celá porce?

Díky vakuovacímu systému si můžete jídlo perfektně připravit: například do chladničky umístit předvařené obědy na celý týden. Pokud budete potraviny ve vakuových sáčcích nebo dózách skladovat v mrazničce, nemusíte mít obavy z ledových krystalků nebo spálení mrazem. Dózy se snadno stohují a usnadňují přehled o uložených potravinách, ať už v chladničce, mrazničce nebo spíži. Sáčky i dózy je možné vložit do mikrovlnné trouby i mýt v myčce nádobí a perfektně se hodí i na cesty, picnic nebo na přepravu svačiny nebo oběda do práce. Díky možnosti opětovného použití pomáhají omezit plýtvání nejen potravinami, ale i plastovým odpadem.

Sortiment s vakuovacím systémem se nyní rozšiřuje

Vakuovací systém Bosch je kompatibilní s několika kuchyňskými pomocníky, kteří tak nabízejí užitečné funkce 2v1. Možnost vakuování mají tyčové mixéry ErgoMixx a MaxoMixx a nově také ruční šlehač ErgoMixx. Výkonný vakuovací nástavec (-500 mbar) jednoduše připevníte jediným zacvaknutím na dózu, sáček nebo lahev. Rychle odstraní vzduch a zajistí vzduchotěsnost. Příslušenství zahrnuje stohovatelné dózy o objemu 0,9 l, 1,2 l či 1,7 l, kulaté dózy ve dvou velikostech: 0,75 l a 1,5 l, sáčky s dvojitým zipem o objemu 1,2 nebo 3,8 l a praktickou lahev 2Go například pro uchování smoothie. Vše bez obsahu BPA a s možností mytí v myčce nádobí. Kuchyňské spotřebiče Bosch s vakuovacím systémem jsou mimořádně univerzální a perfektně zastanou i běžné funkce, jako je míchání, mixování, šlehání nebo hnětení.


[1] Skladované ve vakuové dóze a sáčcích v chladničce, ve srovnání s běžnými metodami skladování bez využití vakuování, studie provedená nezávislou laboratoří 09/2018, 6/2019 a 12/2019.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.