pátek 19. dubna 2024

Veřejných grilovacích míst po celé ČR přibývá

Léto už je dávno za polovinou a vy jste si ještě neužili žádné grilování? Pokud nemáte vlastní zahrádku ani terasu, k rodičům na chalupu je to daleko a už nechcete čekat na pozvání od známých, využijte veřejná pikniková místa a ohniště. Poradíme vám, kde je najít.

Nikoho nepřekvapí, že nejvíce míst, kde je dovoleno bez pokuty rozdělávat oheň, je v Praze. Lidé mohou využít zdarma gril nebo veřejné ohniště na 18 piknikových místech v metropoli.
Konkrétně se jedná o tato místa: Divoká Šárka (Na rovinách), Hostivařský lesopark (ohniště u parkoviště), Chuchelský háj, Hloubětín (louka u Hořejšího rybníka) a Prokopské údolí (Klukovice u dětského hřiště). Velký moderní gril je k dispozici na Chodově poblíž Chodovské tvrze. Veřejná ohniště nabízí Ďáblický háj (V Lomu), Kunratický les (Vyhlídka) a Areál zdraví Motol Řepy. Pokud si chcete donést vlastní gril, pak můžete využít čtyři vyhrazená místa ve Stromovce, na Petříně (v Růžovém sadu u Hladové zdi), Vítkově nebo v Oboře Hvězda (pod rybníkem, u domu odborníka).

Počet veřejných grilů roste po celém Česku

V Brně mohou lidé využít například veřejné grily v Parku Lužánky (nad dopravním hřištěm při ulici Pionýrská), v parku Špilberk (Zahrada pod hradbami), na Kraví hoře nebo v okolí přehrady, kde jich je už šest. Grilování ve stylu Afriky si nově užijí také návštěvníci brněnské ZOO.

Několik let úspěšně fungují tři veřejné grily v Hradci Králové v Šimkových sadech, další místa pak najdete u Hradečnice poblíž Mazurových chalup nebo na pláži u Biřičky. Možnost opékat i bez vlastní zahrady mají lidé v Pardubicích, kde je veřejné ohniště s krytým posezením k dispozici v městském parku Na Špici.

Samoobslužné grily a pohodlné sezení nabízí i olomoucké rozárium na Výstavišti Flora Olomouc. V případě zájmu o gril je ale potřeba telefonické objednání. Vyjít obyvatelům vstříc a umožnit jim pochutnat si na něčem grilovaném se rozhodl také Vyškov, který vloni vybudoval místo ke grilování za dětským dopravním hřištěm.

Pravidla chování na veřejném grilovacím místě

Pikniková místa mají přesně stanovená pravidla, která se musí dodržovat. Většina je k dispozici od 8 do 22 hodin, některá, například pikniková místa u přehrady Hostivař, mají prodlouženou dobu až do 23 hodin. Rozdělávat oheň mohou vždy jen osoby plnoleté. Přinést si můžete také vlastní gril, ale zakládat nová ohniště je přísně zakázáno.

Zároveň je zakázáno znečišťovat okolí odpadky a zbytky jídla, stejně jako je povinností každého, aby místo po skončení užívání řádně uklidil. Povinností je také při odchodu oheň důkladně uhasit. Z důvodu šíření požáru nelze využívat veřejná ohniště a grily při silném suchu a větru.

Co si zabalit s sebou

Standardním vybavením piknikového místa bývá posezení s lavicemi, ohniště či gril a odpadkový koš. Suroviny, nádobí a nápoje si musí přinést každý sám. Podstatné je také palivo, které na místě nebývá k dispozici. Na většině míst je zakázáno pálit dřevo z okolních lesů. Proto si s sebou doneste dřevěné uhlí nebo jiné palivo, které je pro vybrané místo doporučeno.

Horké trendy pro vydařenou grilovací party

Protože na piknikových místech většinou není zakázáno konzumovat alkohol, můžete grilované pochoutky také dobře zapít. Zatímco dříve platila rovnice „grilování = pivo“, v poslední době se do popředí dostávají vína, sekty a také prosecco. „Pozorujeme, že roste obliba šumivého vína jako letního drinku, který nabízí ideální osvěžení. Větší prostor dostává sekt i při grilování, jelikož jej lze výborně párovat s pokrmy z bílého masa, mořskými plody, lehkými saláty i grilovaným ovocem. Mým tipem jsou sekty růžové, které dodají grilování noblesu, a jejich ovocná a svěží chuť k létu dokonale patří,“ říká trojnásobný vítěz Mistrovství ČR sommelierů David Král.

Náš tip: Chcete, aby mělo vaše grilování styl? Do piknikového koše si přibalte bublinky Bohemia Sekt Prestige Rosé brut. Toto šumivé víno okouzlí svou příjemnou losovou barvou a jemným dlouhotrvajícím perlením. Jeho chuť je plná ovoce, svěžesti a lehkosti, jako samotné léto. Není proto žádným překvapením, že je nejprodávanějším rosé sektem vyráběným tradiční metodou kvašení v lahvi.

Jestli chcete grilování ozvláštnit a okusit nové chutě, dejte na roštu prostor ovoci. Vyzkoušejte přípravu ovocných balíčků ze sezonních druhů, jak jsou broskve, nektarinky, meruňky a jahody.

Oblíbenou pochoutkou je také grilovaný banán nebo ananas, který můžete podávat jako přílohu ke steakům nebo jako sladkou tečku za vydařeným dnem.

Náš tip: Grilovaný chilli ananas a sekt

Suroviny:

· Ananas

· Sušené chilli

· Med

· Skořice

· Řecký jogurt

· Bohemia Sekt Prestige demi sec

Postup:

Ananas oloupejte, omyjte a nakrájejte na 1 cm široká kolečka. Ta pak potřete rozpuštěným medem a nechte asi hodinu odležet. Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat chilli nebo kajenský pepř, experimentovat se dá i s koňakem. Ananas pokládejte na dobře rozpálený gril a opékejte přibližně 5 minut, dokud na dužině nebude vidět opálená mřížka grilu. Ještě teplý ananas dozdobte skořicí, medem nebo řeckým jogurtem. K připravenému pokrmu podávejte skleničku Bohemia Sekt Prestige demi sec. Spojení ananasu a tohoto výjimečného šumivého vína, které vyniká bohatou chutí a dlouhotrvajícím perlením, vykouzlí v ústech jedinečný zážitek.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.