pátek 4. prosince 2020

Velikonoce tak trochu jinak

Velikonoce, svátky jara, klepou pomalu ale jistě na dveře. Přestože leccos nemůže být tento rok takové, jak jsme zvyklí a jak bychom rádi, některé věci se nemění a můžeme se jimi potěšit podle libosti. A to jsou pečené dobroty. Vedle tradičních beránků nebo mazanců zkoušíme rádi i nějaké ty novinky, abychom si zpestřili výběr a poznali nové chutě.

VELIKONOČNÍ SUŠENKY Z MANDLOVÉHO MÁSLA

Zdroj foto: Sage

Suroviny

na mandlové máslo:

  • 400 g mandlí

na těsto na sušenky:

  • 80 g mandlového másla
  • 1 vejce
  • 5 lžic medu
  • 200 g hladké mouky

na polevu:

  • 1 bílek
  • cca 200 g moučkového cukru
  • potravinové barvivo

Postup přípravy:

  • Do nádoby od mixéru Sage SBL920 vložte mandle. My jsme použili oloupané, ale klidně použijte i neloupané, nebo je můžete předtím opražit. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
  • Mixér zapněte tlačítkem ON a otočným ovladačem dejte MIX a postupně přidávejte stupně. Potřebujeme ořechy rozmixovat do hladkého másla. Postupně snižujte a zvyšujte výkon, podle potřeby. Pro lepší promíchání si můžete pomoci pěchovadlem nebo stěrkou.
  • Hotové máslo přendejte do nádoby s víkem.
  • Do větší misky si připravte suroviny na těsto a všechny smíchejte dohromady a ručně vypracujte hladké těsto.
  • Těsto nechte chvilku odpočívat, mezitím si připravte troubu předehřátím na 170°C.
  • Těsto vyválejte do přibližně půlcentimetrové placky a vykrajovátkem vykrojte požadované tvary. Ty položte na plech s pečícím papírem a dejte je péct do trouby na 10–12 minut. Upečené sušenky nechte vychladnout.
  • Mezitím si připravte polevu na zdobení sušenek. Prosejte moučkový cukr do bílku a vymíchejte si polevu. Potřebujete konzistenci, která drží a neroztéká se. Podle potřeby tedy přidejte moučkový cukr.
  • Hotovou polevu můžete dobarvit potravinovými barvami a poté s ní nazdobte sušenky.

Hotové sušenky mají díky mandlovému máslu krásně mandlovou příchuť a nemusíte do těsta přidávat už žádný jiný tuk. Po upečení jsou krásně křupavé, ale pokud je chcete mít vláčné, dejte je do krabičky s víkem a nechte zavřené.

Redakční tip:

Pokud byste si chtěli co nejvíce usnadnit přípravu, sáhněte po výkonném stolním mixéru Sage THE SUPER Q SBL920. Jako jediný mixér na trhu kombinuje 3 výrobky v jednom: standartní mixér, smoothie mixér (s malou nádobou vhodnou na cesty) a vakuový nástavec (který umožňuje mixování v nejvyšší možné kvalitě). Vysoký výkon zajišťuje motor s příkonem 2400 W. Přístroj je vybaven speciálním nožovým systémem, má intuitivní ovládání a je vyroben ze špičkových materiálů. Robustní základna je kovová a zajišťuje tichý chod bez vibrací. Nádoba mixéru je vyrobena z Tritanu bez BPA, který je vysoce odolný proti nárazu a poškrábání a lze jej bez obav opakovaně mýt v myčce na nádobí.

VELIKONOČNÍ VEGETARIÁNSKÁ NÁDIVKA

Zdroj foto: Billa

Doba přípravy: 75 minut / 4 porce

Ingredience:

• 250 g brokolice Bon Via

• 125 g květáku

• 125 g chřestu

• 3 vejce BILLA

• 100 g polohrubé mouky BILLA

• 1 sáček kypřicího prášku

• 1 lžička muškátového oříšku

• 1 lžička soli

• 60 ml 12% smetany Clever

• 4 stroužky česneku

• 150 g strouhaného sýra Emmentaler BILLA

• tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Očištěnou brokolici a květák nakrájejte na kousky a nechte asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. Totéž udělejte s chřestem (nezapomeňte ho zbavit tužších konců). Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, solí a poté promíchejte s připravenou zeleninou. Žloutky smíchejte se smetanou a prolisovaným česnekem a přilijte k ostatním ingrediencím. Přidejte sýr a dobře promíchejte. Směs přendejte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjte vyšlehaným sněhem a znovu posypte sýrem. Pečte cca 50 minut. Na závěr nádivku ozdobte klíčky brokolice.

KORNOUTKY PRO VELIKONOČNÍ ZAJÍČKY

Zdroj foto: Vitana

Ingredience: (pro 8 osob)

  • 250 g listového těsta
  • 2 žloutky

Pěna z nivy

  • 100 g mascarpone
  • 100 g sýru Niva
  • 100 ml 40% smetany
  • ½ lžičky Citrónové kůry Vitana
  • 5 g Petržel nať Vitana
  • Mletý pepř Vitana
  • Sůl
  • 2 vejce natvrdo
  • 100 g Majonézy Vitana

Postup:

Listové těsto rozválíme na rozměr 30 cm x 40 cm. Nařežeme z něj přibližně 1 cm široké pásy, které následně pomašlujeme žloutkem. Jednotlivé pásy natočíme na kornoutky a pečeme při 180 °C dozlatova.

Pěna z nivy: Nastrouháme si nivu a vejce natvrdo. Vyšleháme mascarpone, nivu, smetanu, citrónovou kůru a vejce. Do vyšlehané pěny zamícháme nasekanou pažitku, petržel a majonézu. Dochutíme pepřem a solí dle chuti.
Směsí pak naplníme upečené kornoutky a podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

zdroj foto: Akademie kvality

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

250 g polohrubé mouky

250 g másla

250 g polotučného tvarohu

200 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

3 vejce

½ prášku do pečiva

citronová kůra

špetka soli

máslo na vymazání formy

Postup:

  1. Máslo utřete s vejci a cukry do hladké pěny.
  2. Poté přidejte tvaroh a postupně i prosátou mouku s práškem do pečiva a sůl. Přidejte citronovou kůru podle chuti.
  3. Formu na beránka vymažte důkladně máslem a vysypte moukou.
  4. Formu naplňte těstem a pečte cca 40 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů.

TIP: Není nad to, péct z kvalitních surovin! Například máslo. Pokud váháte, jaké vybrat, zkuste BIO Čerstvé máslo z Farmy Kozí hrádek oceněné Regionální potravinou. Anebo se porozhlédněte ve vašem kraji, zda nenajdete kvalitní mlékárenské máslo z farmy za rohem. 

Zdroj foto: archiv společností a redakce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.