Úterý 24. listopadu 2020

ID:71130643

Tipy kam na grilování po celé ČR

Grilovací vášeň během teplého počasí ovládne takřka všechny z nás. Ale ne každý má to štěstí, aby si mohl ugrilovat maso nebo opéct buřta na vlastní zahradě. Proto pro vás Drůbežářský závod Klatovy připravil několik tipů na využití veřejných grilovišť či piknikových míst po celé České republice.

Dobré jídlo připravené na ohni spojuje přátele a vytváří nezapomenutelné zážitky

Češi si čím dál více oblíbili outdoorovou gastronomii, které je možné se věnovat i v českých parcích a lesoparcích. Nejvíce grilovišť najdete v Praze, další jsou v Hradci Králové, Plzni či Brně. Taková místa jsou ideální pro pohodový víkend s rodinou, přáteli nebo kolegy z práce. Mnohdy je lze spojit se hrami pro děti nebo sportovními aktivitami. Proto neváhejte a vydejte se do přírody. Ale nezapomeňte, že počet míst je omezený. Takže kdo dřív přijde, ten dřív griluje!

Pikniková místa s ohništěm, nebo grilovací místa

Pikniková místa jsou zpravidla opatřena dřevěným piknikovým stolem s lavicemi, odpadkovým košem a vyznačeným ohništěm. V Praze by se postupně na některých místech měly objevovat i mobilní toalety. Griloviště má podobné vybavení jako piknikové místo, ale má tu výhodu, že zde najdete i ocelový gril. Takže nemusí zůstat jen u opékání buřtů a klobás, ale můžete si připravit i pořádně šťavnatý steak.

Grilovací místa

  • Praha: Na Košíku v Praze 15 – nově vybudované griloviště s velkým grilem, v blízkosti dětského hřiště. Centrální park v Praze 13 – moderní griloviště s ocelovým grilem, v blízkosti restaurace.
  • Pardubice: Na Špici – grilovací prostor je ukryt v dřevěné budově, která slouží jako půjčovna sportovních potřeb.
  • Hradec Králové: Šimkovy sady – jedno grilovací místo najdete na poloostrově u rybníčka a další dvě v sadech sousedících s katastrálním úřadem.
  • Brno: Brněnská přehrada – zde najdete hned tři veřejná grilovací místa, a to na Rokli, Pod Dymou a v lokalitě Sokolovské koupaliště. Park Kraví hora – veřejné griloviště se nachází u cesty naproti vodojemu.

Pikniková místa s ohništěm

  • Plzeň:  Senecký rybník – ideální místo k relaxaci, sportování i grilování. Kolem rybníka se rozprostírá písečná pláž.
  • Praha: Ohniště pod modřanským jezerem, Chuchelský háj (V Lomu), Prokopské údolí (Klukovice u dětského hřiště), Obora Hvězda (Pod rybníkem, U domu oborníka), Kunratický les (Vyhlídka, U Gizely), Stromovka (zde najdete hned 4 místa a u Šlechtovy restaurace vám za 400 Kč gril i půjčí) a mnoho dalších míst.

Nezapomeňte na pravidla

  • Ohniště můžete obecně využívat od 8 – 23 hod. V parcích však platí dodržování nočního klidu, takže do 22 hod. musíte s grilováním skončit.
  • Pikniková místa nejsou standardně zásobena dřívím, proto je lepší si vždy donést své vlastní. 
  • Jelikož se většina těchto míst nachází hluboko v lesích, udržujte určitou míru hlasitosti a klidu.
  • Neodhazujte odpadky a neznečišťujte okolí místa.
  • Před odchodem ohniště důkladně uhaste dostatečným množstvím vody.

Ugrilovat se dá řada věcí. Od marinovaného masa, přes různé druhy klobás a sýru, až po zeleninu a ovoce!

TIP: Vyzkoušejte například Kuřecí špízy se špekem od DZ Klatovy na špízu kromě výborného kuřecího stehna bez kosti a kůže najdete i uzený špek, bílou cibuli a na plátky nakrájenou zelenou papriku.

Pikantní marinována kuřecí prsa  

Ingredience: 500 g kuřecích prsou DZ Klatovy, 50 ml olivového oleje, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce nadrobno nasekané chilli papričky, 1 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř

Postup: Kuřecí prsa omyjte, osušte a lehce nařežte. Všechny ingredience smíchejte v míse a vložte připravená kuřecí prsa. Marinujte zhruba 2 hodinu v chladu. Grilujte z obou stran, dokud se maso nepropeče dozlatova.

TIP: Pro ty, co chtějí ušetřit čas s marinováním, má Drůbežářský závod Klatovy řešení v podobě již připravených balení Family Grill Argentina, Party Grill – horní a spodní stehna marinovaná DUO nebo Family Grill Brazílie. Stačí si jen vybrat a můžete grilovat. K tomu se nejlépe hodí grilovaná zelenina, jako je například zelená cuketa, červená a žlutá paprika, potřená olivovým olejem s grilovacím kořením.

Chutné klobásy na gril snadno a rychle

Kromě klasických klobás můžete vyzkoušet kuřecí klobásy se sýrem nebo kuřecí TRIO klobásKy bez E od Drůbežářského závodu Klatovy. Křehkost a jemnost kuřecího masa ocení zejména malí strávníci.

TIP: Klobásy před pečením lehce nařežte a podávejte například s plnotučnou hořčicí a čerstvým pečivem.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.