pondělí 19. srpna 2019

Recept na bezlepkový čoko dort

Jídelníček 21. století je plný bílé rafinované mouky. Ta ale obsahuje lepek, který pro tělo představuje zátěž. Díky šlechtění plodin se navíc vyskytuje v daleko vyšších koncentracích než dříve. Chcete se cítit fit? Zkuste recepty na „odlehčený“ dort z Biopekárny Zemanka.

Suroviny

Na korpus: 110 g strouhaného kokosu, 2 ušlehané bílky, 60 g tmavého cukru + máslo na vymazání formy

Na náplň: 300 ml smetany ke šlehání, 300 g kvalitní hořké čokolády, 3 až 4 žloutky + kapka griotky, ta přece nic nezkazí

Postup

Troubu předehřejeme na 140 °C. Dortovou formu vymažeme.  Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do něj kokos, hmota nesmí být příliš řídká, musí držet pohromadě. Hmotu vymačkáme do vymazané dortové formy na dno a do výšky asi 4 až 5 cm. Pečeme 35 až 40 minut do zlatova.

Mezitím si připravíme náplň. Smetanu dáme do hrnce a zahřejeme (nesmí se vařit), přidáme čokoládu, necháme rozpustit a neustále mícháme, dokud nevznikne hladká směs. Zašleháme do ní žloutky a vylijeme na vychladlý korpus. Necháme přes noc v ledničce ztuhnout.

Nakonec dort ozdobíme bezlepkovými čočkovými sušenkami.

Zdroj foto: archiv Biopekárna Zemanka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.