Čtvrtek 26. listopadu 2020

Příběh poctivé a tradiční české kulinářské výroby

Blížící se vánoční svátky dělají vrásku každému, kdo si Vánoce rád užívá a chce překvapit obdarovaného pod štědrovečerním stromkem. Ale jaký dárek vybrat, když už všechno bylo dáno a chceme být originální? Určitě neuděláte chybu, pokud dotyčného potěšíte kulinářskými výrobky.

Pokud se do domácí výroby raději nebudete pouštět, tak určitě oceníte tradiční, české a poctivé výrobce. Jedním z nich je i Kulinářství – Bistro & Market, které patří manželům Hrabánkovým z Velkého Oseka.

Jejich sen se začal rýsovat pár let zpátky před Vánoci, kdy měli záměr si udělat výborné domácí linecké cukroví, které by bylo promazané tradiční poctivou rybízovou marmeládou, ale nemohli ji nikde sehnat, tak aby neobsahovala příměsi jablek a barviv. Zdálo se to prakticky nemožné. A tak se rozhodli si ji vyrobit sami. Začali se více zajímat o složení jednotlivých výrobků a s nemalým zděšením zjistili, že chemie a různé náhražky jsou častým obsahem komerčních výrobků. Postupně k výrobě rybízové marmelády přidali i další druhy a produkty, které začali zpracovávat z darů své zahrady (ovoce a zelenina). Z marmelád tak přešli i na výrobu ovocných a bylinných sirupů, džemů a různých delikates ze zeleniny. Oblíbeným a stěžejním produktem nejen u rodiny ale i širšího okolí se stala hned sušená cherry rajčata. Nezaměnitelná chuť a vůně sušených rajčat je docílena nejen svědomitou prací, ale nejmenšími detaily, které spočívají v pěstování speciální odrůdy Sweet Million a Idyl. Postupně tak obliba rodiny a blízkých přátel vyústila v nabízení produktů i na jarmarcích veřejnosti, a to bylo utvrzením manželů Hrabánkových v tom, že se rozhodli pro vlastní obchod a výrobnu.

Nejen v kamenném obchodě ve Velkém Oseku ale i na e-shopu https://kulinarstvi-vosek.cz/ se můžete pokochat a nechat si sbíhat sliny na mnoho kulinářských výrobků, které potěší nejen partnera, kamarády, ale i celou rodinu.

V rámci obchodu je otevřeno i bistro, které nabízí denně lahodné dorty z čerstvých surovin, netradiční zákusky, sušenky, makronky, muffiny nebo sendviče, teplá domácí jídla, jako je například trhané vepřové či hovězí maso v bulce, kde vás omámí vůně čerstvého koření a sušených rajčat. S sebou je možné připravit i poctivou kávu z kutnohorské pražírny. S prodejem produktů úzce souvisí i jejich balení, které se snaží manželé Hrabánkovi řešit převážně ekologicky. Využívají kompostovatelné kelímky, tašky, doplňky z papíru či dřeva. Etikety jsou výhradně z recyklovaného papíru a pokud to jen trochu jde, tak plastu se vyhýbají.

Ke každému jednotlivému výrobku přistupují v kulinářství s maximální odpovědností a láskou. Není to pro ně totiž jen práce, ale vášeň, kterou jistě poznáte v každém produktu.

Tipy na dárky pro tatínka, partnera nebo dědečka

Vyberte pro muže dárek ve formě delikates, které jsou nejen výtečné na ochutnání, ale lahodí i oku. Mezi takové rozhodně patří cuketové čatní pikant. Tato pálivější verze skvěle dochutí správně připravený steak nebo jiná oblíbená masa. Pánové si určitě zamilují vlajkovou loď kulinářství – sušená cherry rajčátka v oleji, která podtrhnou jakýkoliv pokrm a zůstanou bezpochyby v úžasu i po ochutnání netradičního džemu –meruňka a slivovice.

Jak potěšit maminku, kamarádku, babičku

Každé správné hospodyňce v kuchyni určitě nechybí kvalitní český med, ale co teprve pokud se jedná o výtečný levandulový. Levandule je nejen voňavá, ale také léčivá. Levandulový med příznivě působí při nespavosti, bolesti hlavy či migréně. Už naše babičky znaly blahodárné účinky tymiánu a tak nebylo divu, že si vyráběli z této byliny sirup, který nechyběl v žádné domácnosti. Sirup je velmi účinný a oblíbený dětmi pro svoji sladkou chuť. Díky obsahu silic je výborným dezinfekčním prostředkem, který v době nachlazení usnadňuje vykašlávání, mírní zažívací obtíže a bolesti břicha. Tymiánový sirup se slézovým květem je tekuté zlato, jehož přednosti ocení nejedna maminka. Velmi originálním a exotickým dárkem může být i džem z rostliny zvané muchovník, jež můžete vyhledat i pod názvem indiánská borůvka. Tato rostlina je bohatá na vitamíny A, B, C a E, a nadto obsahuje i antioxidanty, mangan, fosfor, vápník, draslík, hořčík i železo. Džem z muchovníku v kombinaci s další ovocnou rostlinou rakytníkem, který je známý svými účinky proti virózám, chřipkám či angínám, vás překvapí úžasně smyslnou chutí, která vám nedá spát. Muchovník s rakytníkemv podobě džemusplní sny každého gurmána.

Všechny tyto kulinářské poklady naleznete na webových stránkách https://kulinarstvi-vosek.cz/.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.