Čtvrtek 26. listopadu 2020

Poklad jménem cuketa

Cuketa neboli tykev obecná se řadí k nejoblíbenějším zeleninovým plodům vůbec. A není se čemu divit, jejich využití je nekonečné. Můžete je péct, smažit i konzumovat zasyrova.

Navíc určitě oceníte její blahodárné účinky na lidský organismus – detoxikuje, odkyseluje i uklidňuje mysl. Uvidíte, že se cuketa v kuchyni neztratí a vaše tělo vám za ni poděkuje.

Pochází ze středomoří a pro svou jemnou chuť i příznivé účinky na lidský organismus si ji lidé zamilovali také u nás. Obsahuje vitamíny A, B a E i velké množství minerálů, vlákniny a karotenu. Z 91 % je složena z vody a bývá doporučována při redukční dietě, problémech s dnou nebo revmatismem.

Pro kvalitu na bio farmu

Zpracování cukety by měl ale předcházet pečlivý výběr. Chybu neuděláte, pokud sáhnete po bio cuketě. Můžete pro ně vyrazit na lokální bio farmu, kde v sezónně seženete kvalitní cukety vypěstované bez použití pesticidů nebo průmyslových hnojiv. Ekologické zemědělství povoluje pěstování pouze na „přírodní bázi“, a tak můžete cuketu i bez loupání rovnou celou použít. Kromě ekologických farem najdete bioprodukty také na e-shopech anebo v klasických obchodech. Dejte si ale pozor, aby potraviny nesly označení logem biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu, na jejíž produkci bylo pečlivě dohlíženo ze strany kontrolních organizací a která splňuje legislativu ekologického zemědělství.

Co připravit z cukety

Cuketa je známá především díky italské polévce minestrone, ale také jako jedna z hlavních ingrediencí pro přípravu ratatouille. Snadno z ní připravíte také krémovou polévku, pomazánku, řízky i buchtu. Variant zpracování existuje několik, takže se vám v kuchyni bude rozhodně hodit. Cuketa má jemnou chuť, kterou můžete lehce zkombinovat s výraznější zeleninou. V poslední době je hodně oblíbený zeleninový dort, na kterém si rádi pochutnají i zatvrzelí masožrouti. 

Zeleninový spirálový dort

Na těsto:

  • 180 g hladké pšeničné mouky v bio kvalitě
  • 80 g bio másla v pokojové teplotě
  • 2 polévkové lžíce studené vody
  • 1 čajová lžička soli

Na dort:

  • 2 bio cukety
  • 3 bio mrkve
  • 2 menší bio cibule
  • 1 bio červená paprika
  • 6 bio vajec
  • hrst strouhaného parmezánu v bio kvalitě
  • 1 balení balkánského sýru v bio kvalitě
  • rostlinný olej v bio kvalitě na vymazání 
  • sůl a pepř na dochucení

Do mísy dejte mouku, sůl a máslo. Vše zpracujte a ze vzniklé drobenky za přidání vody vytvořte hladké těsto. Pokud se směs bude drolit, nebojte se a přidejte vody více. Takto vypracované těsto zabalte a dejte odpočinout do lednice. Po půl hodině ho vyndejte a nechejte ještě 5 minut odstát při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 180 stupňů a do vymazané formy vložte těsto tak, aby bylo ve všech místech pečící formy a mírně přesahovalo okraj. Nakonec na několika místech propíchněte vidličkou, aby se při pečení nevytvořily vzduchové bubliny. Těsto tak krásně přilne k pečící formě a nenafoukne se. Pečte asi 10-15 minut.

Mezitím si připravte další ingredience. Zeleninu očistěte a nastrouhejte, nebo nakrájejte na dlouhé tenké plátky. Posléze papriku i s cibulí krátce osmažte na pánvi. Jakmile je těsto hotové, začněte s rolováním zeleniny od středu do okrajů. Doporučujeme začít s cuketou, kterou zatočíte do spirály a před koncem k ní přimotejte plátek mrkve a lilku. A takto, dle vlastní představivosti, přidávejte další zeleninu. Do prázdných prostor vložte cibuli a papriku. V míse smíchejte vajíčka, parmezán, sůl a pepř. Touto směsí zeleninu polijte a vložte do trouby. Pečte asi půl hodiny při 170 stupních a na závěr posypejte balkánským sýrem.

zdroj foto – archiv PR ag.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.