pátek 19. dubna 2024

Plnit se mají i nevyslovená přání, říká Monika Kopřivová

Monika Kopřivová z Černošic je původním povoláním doktorka farmacie. V době, kdy byla na mateřské, dostala od svého téměř devadesátiletého dědečka sepsané paměti. Pátrání v rodinné historii a hledání kořenů ji oslovilo natolik, že se rozhodla změnit směr své životní cesty.

Začala sepisovat knihy pro zaznamenávání rodinných vzpomínek Babičko, vyprávěj a Dědečku, vyprávěj, které ji později proslavily. K tomu založila v roce 2013 rodinné nakladatelství a stejnojmenný webový obchod Babičkářství, jenž inspiruje k dárkům pro nejstarší generaci. Vedle dalších knih, deskové hry pro celou rodinu či originálních kalendářů k jejím aktivitám v loňském roce přibyl projekt Famílium – nakladatelství zaměřené na dárky pro celou rodinu. Její knihy se stávají bestsellery a slaví úspěchy dokonce i v zahraniční – jsou vydávány v Itálii, Francii, na Slovensku či v Polsku, letos nově také v Německu a Španělsku. I pro letošní rok připravila Monika Kopřivová nové dárky pro všechny členy rodiny, z nichž se můžou těšit nejen pod vánočním stromečkem.

Jste původně vystudovaná doktorka farmacie. Co vás vedlo k tomu zcela změnit obor, vrhnout se do podnikání a otevřít si internetový obchod pro babičky a dědečky?

Na začátku bylo vyprávění mého vlastního dědečka a jeho barvité popisy míst, kde se narodil, žil, vyrůstal a období, která prožíval. Dostala jsem totiž jeho knížku vzpomínek, již sám napsal a s pomocí členů rodiny vydal do knižní podoby pro své potomky. Pracoval dříve jako redaktor a zároveň byl skvělým vypravěčem. Tato knížka mě naprosto očarovala. Mohla jsem se rázem dozvědět něco o své prababičce, pradědečkovi i dalších příbuzných, získala jsem vhled do toho, jaké to kdysi bylo, jak se lidé bavili, co považovali za důležité. Jsou v ní záznamy poučné, ale mnohdy i velmi zábavné. Z knížky dnes čtu vlastním dětem. Takové paměti jsem ale chtěla mít i od manželových obou babiček, neboť z jejich četných vyprávění jsem věděla, že měly obě také velice zajímavý život a i jejich současné názory by stály za zaznamenání. Tak vznikla myšlenka na vytvoření vyplňovacích alb „Babičko, vyprávěj“ a „Dědečku, vyprávěj“. Jsou to vlastně vpisovatelná alba, která umožňují prarodičům zapsat své vzpomínky. V knížkách jsou speciálně vybrané návodné otázky, které mapují život babičky nebo dědečka od dětství po současnost. Je zde řada dobových obrázků, místo pro vlepení fotografií. Každá babička nebo dědeček tak mají možnost vyprávět o svém mládí a době, ve které žili, sepsat své vzpomínky na rodiče, prarodiče, dětství, školu, narození dětí… Zároveň se k otázkám můžou vracet, doplňovat je, pro každého je to velice jednoduché.

Souběžně s knížkami jsem založila portál Babičkářství a začala tvořit další knížky a dárky pro babičky a dědečky. Dnes na www.babickarstvi.cz najdete přes 700 dárků. Vedle Babičkářství, které je zaměřeno na dárky pro prarodiče jsem založila i portál Familium, na kterém najdete hezké a smysluplné dárky pro celou rodinu.

Vaše dosud nejpopulárnější počiny jsou právě zmíněné knihy Babičko, vyprávěj a Dědečku, vyprávěj nebo loni vydaná kniha pro zaznamenávání rodinné genealogie s názvem Strom života naší rodiny. Co podle vás lidé na těchto knihách nejvíce oceňují? V čem jsou pro ně výjimečné?

Touha poznat své předky, vědět, jací byli a co dělali, je mezi lidmi velmi silná. Knížky „Babičko, vyprávěj“ a „Dědečku, vyprávěj“ vám umožňují uchovat vzpomínky vašich nejbližších, takové, které by možná jinak zůstaly zapomenuty.

Na knížce „Strom života naší rodiny“ jsme strávili více než dva roky. Hledali jsme vhodný formát a co nejjednodušší cestu, jak zachytit rodinný strom a zároveň přidat další zajímavé informace o předcích. Přidáte-li ke jménům a datům narození svých předků i jejich příběh, získáte úžasné poznání vlastní rodinné historie.

Do knížky „Strom života naší rodiny“ lze zanést své předky až do páté generace, ke každému členovi rodiny přidat zajímavé informace o něm a jeho životě. Zároveň můžete své příbuzné požádat, aby vám do knihy napsali vzkaz jako do památníku – nejen pro vás, ale i pro vaše děti. Knížka tak připomíná velký rodinný atlas. Je krásně ilustrovaná a upřímně věřím, že se stane inspirací i pro rodinná setkání. Strom života naší rodiny ale není jen dárkem pro prarodiče, je to dárek pro rodiče, děti, prostě pro celou rodinu.

Vedle uchovávání rodinných vzpomínek se zabýváte mezigeneračními vztahy. Jak byste charakterizovala rodinné vztahy dnešní doby? Mají dnes děti zájem trávit čas ve společnosti seniorů? Co to oběma stranám přináší?

Jak už to bývá, rodiče jsou obvykle hodně zaneprázdnění, a když přijdou z práce, řeší s dětmi především praktické úkoly všedního dne. Babičky a prababičky mají už přeci jen více času, nadhledu a méně stresu a zároveň díky své moudrosti chápou, že děti jsou to nejdůležitější, a práce a ostatní věci počkají. Jeden slavný francouzský herec řekl, že je mnohem lepší dědeček, než byl otec. Myslím, že to v dnešní uspěchané době platí o mnoha prarodičích. Babičky si prostě umí naplno vychutnat a užít tu radost, kdy jsou s vnoučaty. A vnoučata to samozřejmě cítí. Z osobní zkušenosti vím, že mé děti nejvíce milují, když jim babička nebo prababička vypráví příběhy, které prožila. Je to jeden z důvodů, proč vznikly mé knížky „Babičko, vyprávěj“ a „Dědečku, vyprávěj“. Babičky i dědečky vyprávění ohromně baví, mají na něj čas a jsou rádi, že mohou předat své zkušenosti budoucím generacím.

Jak se podle vás dají ještě utužovat vztahy v rodinách?

Odpověď je jednoduchá. Být spolu. Společně strávený čas nic nenahradí.

Každý rok uvádíte na trh nové dárky nejen pro nejstarší generaci, ale pro celou rodinu. Čím jste se rozhodla oslovit letos?

Letos přicházíme hned se třemi novinkami.

První z nich je knížka „Naše výlety“ – originální dárek pro všechny, kteří rádi podnikají výlety po České republice. Knížka obsahuje ilustrované mapy s obrázky nejzajímavějších výletních míst a dává tak inspiraci ke společným výletům. Lákají vás hrady a zámky, přírodní zajímavosti, pohoří a vrcholy, nebo výlety za vodou či kulturou? Knížka „Naše výlety“ je rozdělena do sedmi tematických kapitol, které vám umožní zaznamenávat, kde jste všude byli a co jste společně zažili. Každý váš výlet si navíc můžete vyznačit do mapy v knize a je zde i místo na vlepení vstupenky, pohledu, turistické nálepky nebo nakreslení obrázku. Díky knížce „Naše výlety“ tak zůstanou vzpomínky na vaše dobrodružství uchovány a vy se k nim budete s celou rodinou rádi vracet.

Druhým titulem je „Velká kniha povídek o psech“ – krásný dárek pro každého pejskaře a pro všechny, kteří mají rádi čtyřnohé přátele. Jedná se o velkou knihu 27 nejzajímavějších psích povídek, jejichž autory jsou světově známí zahraniční i čeští autoři, jako například James Herriot, Virginia Woolfová, Jan Werich, Roald Dahl, Karel Čapek, Jerome Klapka Jerome a mnozí další. Čtenáři najdou v knize příběhy psů, kteří skutečně žili, i slavné povídky o psech, které znají čtenáři po celém světě. Nechybí dojemné příběhy o psí oddanosti, detektivní povídky i veselé povídky o psí vynalézavosti. Naším třetím titulem je oblíbený „Velký rodinný kalendář“, letos s podtitulem Slavní čeští cestovatelé. Je to krásný, ručně malovaný kalendář, který vám usnadní plánovat rodinné aktivity a zároveň vám přinese plno zábavy. Kalendář má velký formát a můžete do něj přehledně zaznamenávat činnosti a plány až pro pět členů rodiny. Na každý měsíc je pro vás připraven obrázek s dobrodružstvím některého z našich slavných cestovatelů. K obrázku se navíc váže i zábavná hra, jejíž řešení je na konci kalendáře. Najdete zde i stručný medailonek, díky kterému se dozvíte o slavném českém cestovateli to nejzajímavější.

Kniha pro zaznamenávání rodinných výletů je u nás něco zcela unikátního. Jakým způsobem jste ji koncipovala?

Knížka je rozdělena do sedmi tematických kapitol a v každé z nich si můžete společně naplánovat, kam byste se rádi vypravili. Chcete navštívit nějaký vrchol, přírodní zajímavost či historickou památku? Nebo vás to táhne k vodě, do zajímavých měst, za zábavou a kulturou či vás lákají sportovní výlety? Inspirujte se v kreslených mapách a napište si do knížky, kam byste chtěli vyrazit. Místo výletu si pak můžete vyznačit do mapy, která je k tomu v každé kapitole speciálně určená. Po návratu z výletu zaznamenejte na připravenou stránku své hlavní zážitky. Můžete přidat vstupenku, jízdenku, turistickou známku, pohled, obrázek nebo třeba fotografii.

Blíží se Vánoce a lidé přemýšlejí o dárcích pro nejbližší. Jaké dárky nacházejí pod stromečkem nejčastěji dnešní senioři a jaké by si přáli nejraději dostávat?

O Vánocích lidé hodně myslí na druhé a na to, jak je potěšit. Starší lidé se mi často svěřují, že nepotřebují dárky objemné ani nákladné. Vnímám, že blízkost rodiny je nejčastější, co senioři oceňují. Bývá krásné si navzájem věnovat svůj čas, a tedy nalézt příležitost k setkání či setkávání, zajít spolu na výlet či procházku s dětmi, na koncert nebo do divadla. Na druhou stranu věnování maličkosti je potřeba ať už k Vánocům, nebo k nějaké sváteční příležitosti. U nás jsou oblíbené právě naše knihy, ale v Babičkářství.cz i na Familium.cz najdete i dárky originální, například trička nebo zástěry pro babičky kuchařky, zajímavé dárky pro dědečky gurmány, rybáře či myslivce. Velmi oblíbené jsou dárky, ke kterým můžeme přidat osobní věnování. Vyberete u nás dárek, který udělá právě vašim blízkým radost, a můžete k němu nechat přidat ozdobnou etiketu s vaším vlastním textem osobního věnování. Vaší babičce tak dáte dárek s osobním vzkazem právě pro ni, například: „Pro naši milou babičku Jarušku“ Familium.cz – dárky s věnováním.

Zdroj foto: archiv M. Kopřivové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.