pátek 19. dubna 2024

Kouzelnou sílu bylinek pro vaše klouby najdete ve Flexofytolu

Trendem současnosti je návrat k přírodě. Velké oblibě se těší mimo jiné i byliny, které se často využívají v léčitelství. Na rozdíl od běžných léků mívají sice pomalejší nástup, ale jsou mnohem šetrnější k tělu a je možné je využívat i bez receptů a návštěvy lékařů.

Fytoterapie, tedy bylinkářství, má bohatou historii. Léčení pomocí bylin se praktikovalo už ve starých kulturách – například u Keltů a jejich Druidských léčitelů, starých Slovanů, ale i u Indiánů, ve starověkém Egyptě či v Indii. Rostliny, které tehdy lidé využívali, přitom nacházejí své uplatnění i dnes.

Keltové a byliny

Mystikou opředená keltská kultura hojně využívala třeba kozlíku lékařského, který dodnes používáme především na problémy se spánkem. Keltové čaj z kozlíku využívali jako lektvar proti zlým duchům a také na řešení partnerských problémů. Znali dobře také kopřivu dvojdomou, která je dnes běžným doplňkem jarní očisty. Na ženské problémy pak ordinovali, třezalku tečkovanou. Ta se za účelem hormonální rovnováhy ostatně užívá dodnes.

Slované jako skuteční odborníci

I staří Slované byli mistři ve sběru bylin. Dnes se do módy znovu vrací domácí výroba tinktur či mastí, a právě v ní byli naši předkové zběhlí. Stejně jako Keltové využívali kopřivy, třezalky nebo kozlíku, ale velmi oblíbeným u nich byl také černý bez nebo dobromysl, dnes známější jako majoránka. Na kašel a plicní problémy pak byla ceněná divizna, a na zklidnění duše heřmánek nebo meduňka. Mnoho oblíbených bylin bylo uvedeno v Capitulare de villis Karla Velikého z počátku 9. století a většinu z nich dnešní fytoterapie stále hojně využívá.

Ájurvéda matka bylin

Souběžně s Evropou se bylinkářství vyvíjelo také v Indii, jež je kolébkou nejstarší medicíny světa – ájurvédy. Mnoho bylin, které ájurvéda „dala“ světu, se dostalo i k nám a jsou dnes hojně využívány jako podpora tradiční medicíny. Díky podmínkám, ve kterých ájurvédské byliny vyrůstají – teplé, slunné klima – mají velkou sílu a dobré léčivé schopnosti. Mezi nejznámější z nich určitě patří zklidňující byliny – brahmi a gotu kola. Obě i u nás oblíbené bylinky zklidňují nervový systém a také přispívají ke zlepšení spánku. Blahodárně na veškeré hormonální problémy, pak působí šatavari – chřest indický. Díky tomu je i v Evropě využíván jako „tlumič“ menopauzy, ale také podpora hormonálního systému při otěhotnění nebo třeba bolestivé menstruaci.

Kurkuma je hvězdou zelené lékárny

Oblíbenou bylinou, která našla své uplatnění po celém světě, je také kurkuma dlouhá. Je oblíbená zejména jako lahodné koření, jež s oblibou využívá právě indická kuchyně. Tato typicky žlutá rostlina je ale dobře využitelná i pro vaše zdraví. Aktivní látkou je kurkumin. Jde o silný antioxidant patřící mezi polyfenoly, který kurkumě dodává typickou žlutou barvu. Kurkuma má vliv na srdce, játra a plíce, na trávicí, oběhovou a dýchací soustavu. Ve vyšších dávkách má vliv také na zažívání a střevní mikroflóru. Je také výborným antibakteriálním prostředkem při oslabeních organismu. Její užití je různorodé, může se využívat zevně, například smícháním s medem se z ní vytváří pasta, která se v tradiční ájurvédě využívá ke zlepšení pohybu. A to ještě není vše.

Kurkumin jako balzám na klouby

Moderní výzkumy prokázaly účinky kurkuminu v případě revmatoidní artritidy, která trápí velkou část populace zejména nad 35 let. V přírodním stavu se ale kurkuma do organismu ve větším množství velmi špatně vstřebává. A proto je vhodné užívat ji v podobě doplňku stravy, který byl k tomuto účelu speciálně upraven. Klinické testy ukazují, že pokud si vyberete přípravek, v nemž byla kurkuma technologicky dobře zpracována, hlavní účinná látka kurkumin se dokáže do těla mnohem lépe vstřebat. V současné chvíli existuje několik technologií zpracování. Jedním z možných řešení je kurkuma zpracovaná formou tekuté mikro-emulze do podoby bio-optimalizovaného extraktu obsaženého v doplňku stravy Flexofytol.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.