neděle 22. září 2019

Je libo celozrnná mouka?

Mouky Babiččina volba představují novinku pro všechny, kdo pečou s láskou a kdo rádi používají celozrnné mouky.

Mouky jsou jemně semleté jen z pečlivě vybraného obilí a jedná se o 100% přírodní produkt . V obchodech je najdete ve dvou nových verzích: pšeničné celozrnné a žitné celozrnné , obě samozřejmě velmi jemně namleté a mají podobné pekařské vlastnosti jako hladké mouky a jsou jejich vhodnou alternativou.

PROČ používat celozrnné mouky?

Rozdíl mezi klasickou a celozrnnou moukou je prostý. Zrnko obilí má tři části: obal (otrubu), klíček a moučné jádro (endosperm). Celozrnné mouky obsahují všechny tři složky zrna. Dříve se jiné než celozrnné mouky nemlely, jejich trvanlivost je ale kratší, než u mouky necelozrnné,. Tuky obsažené v klíčku mohou při nesprávném skladování žluknout – skladování tak je pouze časově omezené a je potřeba hlídat podmínky, při kterých se mouka skladuje – doporučuje se teplota pouze do 15-18 °C.

Z chuťového hlediska se samozřejmě jedná o preference každého člověka, ale je třeba počítat s tím, že čistě bílé nadýchané koláče z nich neupečete – celozrnná mouka má o něco tmavší barvu a výrobky z ní o něco menší objem, ale její benefity tento nezvyklý vzhled několikanásobně převýší.

JAK celozrnnou mouku používat?

Ať už se jedná o Babiččinu volbu Žitnou, Pšeničnou nebo Špaldovou, určitě (aspoň z počátku) doporučujeme kombinovat tyto mouky s hladkými moukami. Ideální je začít s poměrem zhruba 1:2 až 1:1. Celozrnná mouka na sebe váže více tekutiny, takže počítejte, že bude potřeba do receptu přidat o něco více tekutiny než obvykle a také je možné přidat trochu kypřicího prášku nebo kvasnic navíc –Až si na pečení z celozrnných mouk zvyknete, můžete postupně bílou mouku nahradit úplně.

KDE se celozrnná pšeničná i žitná mouka využijí nejlépe?

Odpověď je jednoduchá: využít je můžete naprosto všude, kde je v receptu mouka. Při sladkém i slaném pečení, při přípravě jíšky, bešamelu nebo těsta na lívance. Prostě kdykoliv.

Celozrnné mouky doporučujeme kombinovat s hladkými moukami.

Pšeničnou mouku, ať už klasickou Babiččinu volbu Pšeničnou Celozrnnou Jemně mletou nebo Špaldovou Celozrnnou Jemně mletou, využijete při přípravě kynutých, třených i šlehaných těst, na pšeničný chléb, koláče, buchty, perníky, bábovky i palačinky – prostě všude, kde jste zvyklí používat klasickou hladkou mouku.

Žitnou Celozrnnou Jemně mletou mouku od Babiččiny volby využijete při sladkém i slaném pečení – specifická chuť žita vám výsledek ozvláštní a zjistíte, že třeba perník „na plech“ a medovníky i klasické vánoční perníčky jsou z ní ještě chutnější. Skvělá je rozhodně i na nejrůznější chleby nebo do lívanců.

Pro více informací o moukách samotných, kde je zakoupit i báječné recepty a další tipy na pečení najdete na stránkách www.babiccinavolba.cz.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.