sobota 20. dubna 2024

Jakou TV do obýváku a jakou do dětského pokoje?

– Jen máloco ovlivňuje naše životy tak, jako televizní vysílání. Už přes šedesát let je zdrojem informací, zábavy i poznání. Televizor je proto až na nepatrné výjimky (2 %) naprosto neodmyslitelnou součástí všech domácností. A více než dva televizory najdeme ve 40 % domácností, 15 % domácností má dokonce televizory tři.

Do obývacího pokoje se pořizuje zpravidla nejvybavenější televizor. Další pak většinou putuje do ložnice, pracovny nebo do dětského pokoje. Poradíme, jak TV vybrat a kam se která hodí nejlépe.

Už jen chytrou TV

Televizor se postupně stal z pasivního přijímače televizního vysílání hlavně multimediálním centrem zábavy pro sledování vlastního i sdíleného obsahu na velké obrazovce. Chytré televize jsou proto vybavené výkonnými procesory a operačním systémem, které z nich dělají interaktivní nástroj – v podstatě počítač s přístupem k internetu a online video službám.

První zkušenosti se set-top boxy

Už jen do konce října bude trvat přechod celé země na vysílací standard DVB-T2. Tato největší změna od konce analogového vysílání v roce 2011 se už dotkla naprosté většiny domácností. A máme tedy první zkušenosti se set-top boxy, jimiž převážná část situaci vyřešila. Kromě dvou ovladačů, dalších viditelných kabelů a signálu, který občas vypadává, je tu i jeden zásadní rozdíl. Když si chcete například přehrát něco zajímavého z YouTube (nebo obecně odkudkoliv z internetu), ovládání přes set-top box vás vrátí o dobrých 10 let zpátky. Je to zdlouhavé, nepřehledné a pracné.

Možná je proto čas si přát novou TV k Vánocům. Při výběru se zaměřte nejen na kompatibilitu s novým standardem DVB-T2, ale i na to, jakými funkcemi je vybavena, kolik stojí, a také jak snadno se budete dostávat například k internetu. „Televizory Hisense jsou vybaveny vlastním operačním systém VIDAA U, který je optimalizovaný pro danou TV.  Můžete se tak snadno, rychle a intuitivně připojit ke všemu, co máte rádi, ať jsou to streamované filmy, videa a hry, obsah počítače nebo mobilu. A podle modelu i ve velmi vysoké 4K kvalitě,,“ říká Tomáš Vratný, produktový specialista Hisense.

Jak velkou TV zvolit

První, podle čeho TV vybíráme, je velikost obrazovky. Pokud máme sedačku vzdálenou od obrazovky asi 2,5 m, je optimální UHD neboli 4K TV s úhlopříčkou 65“, což odpovídá 165 cm.  Do menších pokojů pak postačí 40-55“.

Ultra vysoké 4K rozlišení znamená dokonalý obraz

I když u nás v ultra vysokém rozlišení (UHD nebo 4K) nevysílá žádná televize, na Blu-Ray discích, satelitu a hlavně přes internet je k dispozici obrovské množství obsahu v této kvalitě – streamované filmy, videa a hry, záznamy z koncertů nebo sportovních přenosů a spousty dalšího. 4K rozlišení, typické pro svět počítačové a digitální grafiky, nabízí 4x více detailů přenášené scény oproti rozlišení Full HD. I když se přiblížíte k obrazovce, všechny detaily uvidíte dokonale ostře. A pokud si navíc vyberete TV s tzv. přímým podsvícením obrazovky kvantovými tečkami Quantum Dot s lokálním stmíváním, zajistíte si nejširší škálu barev, hlubokou černou a bílé světlo o vysoké čistotě – a to až po samé okraje obrazovky televizoru. Navíc i za plného denního světla bez závěsů či rolet.

ULED: Špička mezi LED televizory

„ULED, jinak také Ultra LED, je termín, který používá výrobce Hisense pro soubor 20 různých patentů kolem čtyř klíčových oblastí. Ultra 4K Resolution poskytuje detailně vykreslený obraz, Ultra široký barevný gamut umožňuje rozšířené barevné podání bez přesycených barev. Ultra Local Dimming slouží ke zvýšení kontrastu řízeným lokálním stmíváním podsvíceného LED panelu. A Ultra Smooth Motion Rate zajišťuje dokonale plynulý obraz při rychlých pohybech kamery, zejména u sportovních přenosů nebo akčních scén ve filmech i hrách,“ vysvětluje Tomáš Vratný.

Špičková hlavní TV do obýváku

Ideální volbou je nový designový 4K Ultra HD televizor Hisense 65U8Q s úhlopříčkou 65“ (165 cm), který se může pochlubit špičkovými technologiemi i elegantním designem za skvělou cenu. Používá přímé podsvícení celé obrazovky s vrstvou kvantových teček Quantum Dot a technologii Local Dimming se 180 nezávislými stmívacími zónami, díky níž dokáže věrně zobrazit nejširší škálu barev, bílé světlo o vysoké čistotě a hlubokou černou. Navíc se širokým pozorovacím úhlem. Používá rychlý čtyřjádrový procesor. Podporuje široký barevný gamut, a tak nabízí rozšířené barevné podání bez přesycených barev. Technologie HDR zase zajišťuje rozšířenou reprodukci detailů v tmavých i světlých částech obrazu současně, větší dynamiku a přirozenější obraz. Panel s obnovovací frekvencí 120 Hz a funkce MEMC s vkládáním mezisnímku zajišťuje plynulý obraz například při sportovních přenosech, akčních filmových scénách nebo při hraní her. Televizor podporuje Dolby Vision a Dolby Atmos, známou z kina; má zvukový systém JBL Audio.

Využívá vlastní inteligentní platformu VIDAA U v nejnovější verzi 4.0, která je jednoduchá, intuitivní a pohotová – a zpřístupní vám řadu streamovaných služeb, včetně YouTube, Netflix a Amazon Prime. Umožňuje také využívat velké množství předinstalovaných aplikací včetně českých (VOYO, Filmbox Live, Lepší.TV, SLEDOVÁNÍ TV, TV Seznam ad.). Pomocí aplikace RemoteNOW jde na TV zobrazit i obsah z mobilu, například fotky, hudbu a videa, nebo streamované filmy z HBO GO. Má vestavěné rozhraní Bluetooth a rychlé dvoupásmové Wi-Fi pro bezdrátové připojení. Samozřejmě podporuje nový standard pozemního vysílání DVB-T2. Vyrábí se v Plzni. Doporučená cena je 32 990 Kč.

Špičková herní TV Hisense 65U7Q do pracovny

Nový 4K Ultra HD televizor Hisense 65U7Q s úhlopříčkou 65“ (165 cm) se může pochlubit vyspělými technologiemi i elegantním designem za skvělou cenu. Používá přímé podsvícení celé ULED obrazovky s vrstvou kvantových teček Quantum Dot a technologii Local Dimming s 90 nezávislými stmívacími zónami. Díky těmto technologiím dokáže věrně zobrazit nejširší škálu barev, hlubokou černou a jasně bílou, navíc se širokým pozorovacím úhlem. A další špičkové technologie se postarají o přirozené barvy bez přesycení a dokonalou reprodukci detailů v tmavých i světlých částech obrazu současně i za bílého dne. Funkce MEMC s vkládáním mezisnímku pak zajišťuje plynulý obraz například při sportovních přenosech, akčních filmových scénách nebo při hraní her. Ostatně pro hráče je tato TV ideální – má speciální herní mód, který v daném okamžiku promění TV v obří herní displej s rychlou dobou odezvy. Vaše šance na legendární vítězství tak vzrostou – zvlášť, pokud máte rádi akční a závodní hry, kde je každá milisekunda drahá a rychlejší reakce vám dává šanci provést dobře načasovaný tah. TV poslouží i pro přehrávání vlastního obsahu v Ultra HD kvalitě, například  filmů na Ultra HD Blu-Ray, HDR her z Xboxu, PS4, apod. A samozřejmě také televizního vysílání ve vysoké kvalitě – včetně interaktivního přes tzv. „červené tlačítko“. Využívá vlastní inteligentní platformu VIDAA U 4.0., která vám přístupní řadu streamovaných služeb v Ultra HD kvalitě, např. YouTube, Netflix a Amazon Prime. Umožňuje využívat i velké množství předinstalovaných aplikací včetně českých (VOYO, Filmbox Live, Lepší.TV, Sledování.TV, TV Seznam ad.). Pomocí aplikace RemoteNOW  jde na TV zobrazit i obsah z mobilu, například fotky, hudbu, videa nebo streamované filmy z HBO GO. Má i aplikaci Facebook Live pro jednoduché zobrazení video obsahu sociální sítě a jako jediná v ĆR i uefa.tv pro fotbalové fanoušky.Samozřejmě podporuje nový standard pozemního vysílání DVB-T2 i HbbTV 2.0.2. Vyrábí se v Plzni. Doporučená cena je 25 990 Kč.

Odolná Smart TV Hisense 40A5600F do dětského pokoje

Kompaktní Smart televizor Hisense 40A5600F v černém barevném provedení s DLED podsvícením přinese do vašeho domova kvalitní obraz s vysokým kontrastem a s živými realistickými barvami. Tato odolná TV s úhlopříčkou 102 cm (40″) se dobře uplatní například v dětském pokoji, kde budou moci vaše děti sledovat vedle pohádek i vzdělávací programy, například UčíTelka, ČT EDU, Odpoledka ad. Tato chytrá TV s integrovanou Wi-Fi a WLAN a s operačním systémem VIDAA 2.5 umožňuje po připojení k internetu zobrazit i další obsah: například i-vysílání ČT pro děti, vzdělávací programy Akademie věd ČR „Věda na doma“, dětské pořady kanálu Netflix apod. To všechno se může hodit v době, kdy se výuka přesouvá ze škol zase domů. Přes zrcadlení obrazovky jde na TV zobrazit i obsah z mobilu – například fotky, hudbu, videa nebo streamované filmy z HBO GO. TV má předinstalované aplikace včetně českých (VOYO, Lepší.TV, Sledování.TV atd.). Umožňuje přístup i k placeným streamovaným službám, jako je Netflix, Filmbox Live nebo Amazon Prime. Další rozšíření obsahu, i archivního, představuje vysílání HbbTV 2.0.1.po přepnutí pomocí tzv. červeného tlačítka. Rodiče jistě potěší to, že má televizor praktický rodičovský zámek. Mohou tak některé aplikace dětem deaktivovat, zablokovat některé programy, nastavit denní limit nebo zakázat sledování TV v nočních hodinách. Doporučená cena je  6 990 Kč.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.