středa 25. listopadu 2020

Jak na zavařování ve sporáku

Věděli jste, že k zavařování můžete použít i multifunkční troubu, kterou jsou vybavené některé sporáky ikonické české značky MORA? I při šířce sporáku 50 cm nabízejí bezkonkurenčně největší objem trouby na trhu – až 70 litrů! Na extra velký osmilitrový pekáč, který je součástí vybavení, pohodlně vyrovnáte hezkou řádku zavařovacích sklenic. A svoje vlastnoručně vyrobené dary léta pak můžete sterilizovat i bez speciálního zavařovacího hrnce, který by vám po většinu roku překážel. Náročnější zavařeniny, jako třeba borůvková nebo ostružinová povidla, můžete v troubě i připravit pozvolným rovnoměrným „tažením“ bez připálení.

Sporáky se stále těší ohromné oblibě a pořád je najdeme v polovině českých a moravských domácností. Výsadní postavení má mezi nimi klasická značka MORA.

Z dobrého důvodu – za rozumné peníze totiž sporáky MORA nabízejí hned dva spotřebiče – kvalitní varnou desku (může být i indukční) a velkou multifunkční troubu s patentovaným klenutým vnitřním prostorem po vzoru starých pecí, který umožňuje vzduchu rovnoměrně proudit kolem připravovaného pokrmu.

Nepotřebují víc, než 50 cm místa. V kuchyni jdou navíc umístit přímo k nábytku bez nevzhledných mezer, kde ulpívaly nečistoty a mají i pěkný, moderní vzhled. Už to proto dávno nejsou popelky, co se schovávají v koutě.

Vedle obvyklého pečení a grilování zvládnou i třeba i šetrné rozmrazování, ohřev talířů před podáváním jídla nebo zavařování. „Pro zavařování v troubě nebo sporáku použijte sklenice s pryžovým těsněním a se skleněnými víčky, případně sklenice s víčky se závitem nebo s kovovými víčky. Používejte vždy jen stejně velké sklenice naplněné stejným obsahem. Před zavařováním zkontrolujte, zda jsou řádně utěsněny. Nalijte 1 litr horké vody do hlubokého pekáče (teplota vody by měla být asi 70 °C) a vložte do něj 6 litrových, případně 8 menších sklenic tak, aby se nedotýkaly. Pekáč vložte do trouby na druhou úroveň, zvolte funkci „Horký vzduch s ventilátorem“ a teplotu nastavte na 170 – 180 °C. V průběhu zavařování sledujte sklenice a zahřívejte je, dokud se kapalina ve sklenicích nezačne vařit – tj. dokud se v první sklenici nezačnou vytvářet bublinky. Ovoce a zeleninu takto zavařujte 40 – 55 minut a poté je ještě ponechejte ve vypnuté troubě další půlhodinu odležet,“ říká Jana Neuszerová, specialistka značky MORA.

Tip na skvělou jahodovou marmeládu s bezem podle blogerky Live with Anny

Budete potřebovat:

  • 1 kg očištěných jahod
  • 300 g cukru
  • lžičku citrusového pektinu (případně podle návodu na krabičce)
  • lžičku kyseliny citronové
  • bezové květy

A jak na to? Očištěné jahody dejte do hrnce se silným dnem a rozmačkejte je šťouchadlem na brambory. Přiveďte jahody k varu a nasypejte do nich cukr smíchaný s pektinem. Pokud marmeládu připravujete v oválném kastrolu nebo obdélném pekáčku, můžete s výhodou využít funkci BridgeZone, kterou má indukční varná deska sporáku MORA I 878 AI a propojit dvě levé plotýnky do jedné velké. Marmeládu vařte ještě pět minut. Nakonec do marmelády vmíchejte bezové květy a ještě horkou ji přelije do sterilizovaných sklenic. Pořádně utáhněte víčka.  Nakonec marmeládu zavařte přímo ve sporáku nebo troubě v hlubokém pekáči s vodou asi 40 minut při teplotě 170 – 180 °C a poté nechte ještě ve vypnuté troubě 30 minut odpočívat.

Jak dlouho a při jaké teplotě zavařovat?

Okurky Předehřev: ne Zavařování: 150°C po dobu 40-45 min.Ve vypnuté troubě ponechat ještě 30 min.Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči ½ l vody Ovoce (třešně, meruňky apod.) Předehřev: ne Zavařování: 170 °C po dobu 40-55 min.Ve vypnuté troubě ponechat ještě 30 min.Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči ½ l vody
Maso (uzené, vepřové apod.) Předehřev: ne Zavařování: 95°C po dobu 60-75 min.Po ukončení zavařování sklenice vyjmeme, otočíme dnem nahoru, položíme na utěrku a necháme zvolna vychladnout. Houby Předehřev: ne Zavařování: 250 °C po dobu 8-10 min. u menších sklenic (8 ks na plech) nebo 10-12 min. u větších sklenic (6 ks na plech) Na dno plechu dáme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3 cm, na plech pak vyskládáme skleničky a zavařujeme (lze použít jen skleničky s víčky na závit)

Zdroj: www.mora.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.