sobota 28. března 2020

Horký vzduch a pára

Když začnete připravovat kvalitní ingredience pomocí nové parní trouby Gorenje, můžete se těšit na nekonečný zástup lahodných a nutričně hodnotných jídel. Už cítíte vonět to šťavnaté maso, nadýchaný ovocný koláč a svěží zeleninu? Navíc plné cenných vitaminů, živin a s lákavou barvou?

Proč pára?

Kvalitní parní trouba změní nejen způsob, jakým připravujete jídlo, ale s trochou nadsázky i váš život. Hlavním důvodem je to, že jídlo, které připravujete, bude lépe chutnat a bude mnohem zdravější. A to bez ohledu na techniku přípravy pokrmu. A věřte, že nové kombinované parní trouby Gorenje toho zvládnou opravdu hodně: od dušení, pečení, pražení, opékání, blanšírování, pošírování, až po metodu sous vide nebo grilování.

Nejde tedy jen o napařování zeleniny, jak si někteří mohou myslet; v parní troubě snadno připravíte totéž, co v klasické troubě, ale mnohem chutněji a zdravěji. Lahodné ryby, šťavnaté maso s křupavou kůrčičkou, nadýchané a vláčné pečivo, svěží zeleninu a spoustu dalších pokrmů. Kombinované parní trouby Gorenje totiž umožňují nejen vaření v páře, ale používají také suché teplo, a oba postupy jde kombinovat; jsou samozřejmě vybavené i grilem.

V kombinované parní troubě Gorenje můžete připravit chutné a zdravé pokrmy ze zeleniny a ryb v páře, tak, že si uchovají všechny cenné vitaminy, živiny, barvu i strukturu. Ale také perfektně šťavnaté maso nebo křupavou zeleninu oblíbenou technikou sous vide, která vás posune na úroveň špičkových šéfkuchařů. Tedy pozvolným vařením vakuově uzavřených pokrmů při nízké teplotě, aniž byste museli mít speciální hrnec na pomalé vaření. Můžete také vařit ve vodní lázni, blanšírovat čerstvou zeleninu a ovoce před dalším zpracováním. Nebo ugrilovat třeba otevřené sendviče či steak. Ale také ohřát či rozmrazit jídlo, aniž by se změnila jeho chuť. A to zdaleka není všechno. Tato malá továrna dokonalé chuti nabízí nekonečnou řadu možností.

Vaření v páře přitom představuje jeden z nejzdravějších způsobů vaření. Teplo se přenáší do pokrmů mnohem rychleji, takže jídlo zůstane šťavnaté a jemné. Navíc si uchová důležité vitaminy, třeba vitamin C a kyselinu listovou, které by se teplem zničily. A také plnou a intenzivní chuť, texturu a svěží barvu surovin. A to s minimem tuku, aniž byste používali slaný vývar, hromadu bylinek či kořenících směsí.

Žádné kapky vody, jen pára

Během přípravy pokrmu v páře se do kombinované parní trouby Gorenje vstřikuje čistá pára pomocí cyklonového systému parního generátoru. Pára je následně do celého prostoru trouby distribuována ventilačním systémem MultiFlow 360°, aniž by se vytvářely kapky vody, které by pokrm znehodnotily.

Po zvolení příslušného programu jsou průtok a intenzita páry řízeny buď automaticky, nebo jde nastavit množství páry ručně. Během parního pečení se v pravidelných intervalech spouští spodní topná spirála, která má za úlohu vysušit kondenzovanou páru na dně trouby, takže po skončení pečení nebude v troubě ani kapka vody.

Velký, praktický a elegantní zásobník na vodu o objemu 1,3 l je dostatečný i pro nejdelší parní programy. Vystačí na 80 minut provozu trouby, takže ji nemusíte zbytečně otevírat. Projeví se to nejen na perfektní chuti, protože teplota nebude kolísat, ale i na spotřebě. Každé zbytečné otevření dvířek totiž znamená energii navíc. Vodu ale můžete v průběhu přípravy pokrmu doplnit podle potřeby, aniž by bylo nutné troubu vypnout.

Zásobník na vodu se nachází na ovládacím panelu, takže nezabírá objem v troubě a je snadno přístupný. Je vyjímatelný a nevyžaduje připojení k přívodu vody. Navíc je navržený tak, aby bránil rozlití. Můžete jej lehce vyjmout a vyčistit v myčce na nádobí. Zbytková voda, která zůstala v systému parního generátoru, se díky vypouštěcímu čerpadlu vrátí zpět do zásobníku.

A nemusíte se ani obávat usazenin – funkce odstraňování vodního kamene pracuje automaticky a trouba vás sama upozorní, že je třeba ji odvápnit. Samotný proces odstraňování vodního kamene trvá po přidání speciálního roztoku pouze hodinu.

HomeMade tvar trouby

Kombinované parní trouby Gorenje mají unikátní, klenutý tvar, vycházející z tradičních pecí na dřevo. Tento tvar umožňuje horkému vzduch volně a rovnoměrně proudit okolo připravovaného jídla a v kombinaci se speciálním ventilačním systémem MultiFlow 360˚ poskytuje něco opravdu speciálního – možnost péci až na pěti plechách najednou bez smíchaní vůní a chutí připravovaných pokrmů.

Automatické programy

Vybrat, stisknout a hotovo. Trouby Gorenje zabezpečují plně automatizované pečení s více než 80 recepty, ze kterých si můžete vybírat. Tajemství automatického režimu je poměrně jednoduché – všechny parametry, jako je čas, teplota a výhřevná tělesa, se nastaví automaticky. Vše, co musíte udělat vy, je vybrat si typ jídla a jeho hmotnost a stisknout start. Trouba se postará o zbytek.

Produktové tipy

Gorenje BCS798S24X

Nová vestavná parní trouba Gorenje BCS798S24X o objemu 73 l v energetické třídě A+ je opravdový přeborník na chutné a zdravé jídlo, které dovede připravit mnoha technikami. Umožňuje nejen vaření v páře bez nežádoucích kapek vody, ale používá také suché teplo, a oba postupy jde kombinovat; je samozřejmě vybavené i grilem. Zvládne proto dušení, pečení, pražení, opékání, blanšírování, pošírování, či metodu sous vide nebo grilování. Má jedinečný klenutý tvar, inspirovaný tradičními kamny na dřevo. Tento tvar umožňuje horkému vzduchu volně a rovnoměrně proudit okolo připravovaného jídla a v kombinaci se speciálním ventilačním systémem MultiFlow 360˚ poskytuje něco opravdu užitečného – možnost péci až na pěti plechách najednou bez smíchaní vůní a chutí připravovaných pokrmů. Má plně automatizované pečení s více než 80 recepty a programovací modul ProCook s přednastavenými programy a funkcemi. Má i termosondu pro pečení masa. O čistotu se postará parní čisticí funkce AquaClean, odvápnění probíhá automaticky.

Doporučená cena je 29 990 Kč.

Gorenje BCS598S24X

S vestavnou kompaktní parní troubou Gorenje BCS598S24X o objemu 50 l připravíte chutné a zdravé jídlo jako mávnutím kouzelného proutku, ať se rozhodnete pro dušení, pečení, pražení, opékání, blanšírování, pošírování, či metodu sous vide nebo grilování. Má jedinečný klenutý tvar, inspirovaný tradičními kamny na dřevo. Tento tvar umožňuje horkému vzduchu rovnoměrně proudit okolo připravovaného jídla a v kombinaci se speciálním ventilačním systémem MultiFlow 360˚ umožňuje péci na více úrovních najednou, aniž by se smíchaly vůně a chuti připravovaných pokrmů. Má plně automatizované pečení s více než 80 recepty a programovací modul ProCook s přednastavenými programy a funkcemi. Má i termosondu pro pečení masa, teleskopické pojezdy a profesionální parní příslušenství na pečení. O čistotu se postará parní čisticí funkce AquaClean, odvápnění probíhá automaticky.

Doporučená cena je 32 990 Kč.

Více informací: www.gorenje.cz

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.