neděle 29. listopadu 2020

Do boje proti plýtvání s potravinami se zapojila i společnost Edenred

Halloween a dýně k sobě neodmyslitelně patří. A protože dýně dokáže rozzářit i zachmuřené nebo smutné tváře, rozhodla se společnost Edenred uspořádat společně s Potravinovou bankou Praha a herci z Divadélka Radka Brzobohatého kurz zdravého vaření z dýňových přebytků.

Kurz byl určen matkám samoživitelkám a jiným klientům potravinové banky, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Cílem akce bylo naučit maminky zdravé a zajímavé recepty z dýní a zároveň ukázat, jak neplýtvat potravinami.

Společnost Edenred dlouhodobě podporuje Potravinovou banku Praha v boji proti plýtvání potravinami a společnými akcemi s potravinovou bankou a celebritami se snaží zvyšovat povědomí o tomto celosvětovém problému. Ve světě trpí hladem 1,3 mld. lidí a ročně se v Evropě vyhodí 80 kg potravin na člověka.

„Vyhazuje se nesmyslně velké množství jídla, zatímco existují místa, kde lidí trpí hladem. Proto pravidelně organizujeme akce, které na tuto skutečnost upozorňují, a s podporou známých osobností ukazujeme, co všechno se dá z věcí určených k likvidaci vytvořit. Na této akci jsme se zaměřili na kreativní zpracování zeleninových a ovocných přebytků. Naše recepty budou určitě inspirativní i pro veřejnost,“ říká Daniela Pedret, manažerka komunikace společnosti Edenred.

Tuto podzimní akci zaměřenou proti plýtvání s potravinami přišli podpořit Hana Gregorová, Mirek Šimůnek, Vojta Efler a Bára Mottlová z Divadélka Radka Brzobohatého, kteří se s chutí pustili do dýní. Pod vedením odborníka si vyzkoušeli vytvořit v komunitní kuchyni Potravinové banky Praha jídla podle zajímavých receptů.

„Jsme moc rádi, že jsme mohli tuto akci s mými kolegy a kamarády podpořit. Mám ráda, když se propojují hezké a užitečné myšlenky. U nás jsme takovým akcím otevření, na tom si zakládáme a bereme to i jako dobrou šanci poznat nové lidi a podpořit zajímavé projekty,“ řekla k akci umělecká ředitelka Divadélka Radka Brzobohatého Hana Gregorová.

Pestré menu tvořené z dýňových pokrmů představil špičkový izraelský kuchař Noam Darom z pražské restaurace Spojka. První jídlo, jež se s pomocí celebrit maminky samoživitelky mohly naučit, byl dýňový krém s kaštany, který spojuje netradiční kombinaci chutí. Jako hlavní chod bylo podáváno cuketovo-dýňové thajské kari, které potěší i náročnější jedlíky. Maminky si také zkusily připravit sladkou tečku – lívance s dýňovým kompotem a mascarpone.

„Potravinová banka dostává od obchodních řetězců či dodavatelů potraviny, které jsou neprodejné třeba kvůli svému křivému vzhledu. S pomocí společnosti Edenred potravinová banka pomáhá přiblížit veřejnosti problematiku neplýtvání, aby se každý z nás začal chovat odpovědněji,“ uvádí Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky Praha.

Halloween sice není typicky českým svátkem, ale je v Čechách poměrně oblíbený. A když se při této příležitosti propojí byť tvarem nedokonalé svítící dýně s originálními recepty a známé osobnosti s Potravinovou bankou Praha, výsledkem je zajímavá a především smysluplná akce.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.